2024 május 27

Bezzeg Portugália lépett, hat hónapra eltörli sok élelmiszer áfáját

A portugál kormány a korábban bejelentett inflációellenes, családtámogatási intézkedések mellett 44 alapvető élelmiszer áfájának ideiglenes eltörlésével próbál küzdeni a magas infláció ellen – jelentette be António Costa kormányfő.

A hétfő  szerint 44 alapvető élelmiszert, egyebek mellett a kenyeret, tésztát, rizst, tehéntejet, tojást, joghurtot, sajtot, olajat, vajat, húst, halat terhelő áfát felfüggesztik. Így – egyelőre hat hónapra, de szükség esetén hosszabb időre is – áfamentessé teszik ezeket a termékeket. Az intézkedéscsomagot jóvá kell hagynia a parlamentnek, a legtöbb élelmiszer áfakulcsa 6 százalékos. Portugáliában februárban immár a negyedik egymást követő hónapban lassult az éves infláció. Az év második hónapjában 8,2 százalékra, 2022 májusa óta a legalacsonyabb szintre mérséklődött a fogyasztói árak emelkedésének üteme. Ugyanakkor gyorsult az élelmiszerek és alkoholmentes italok inflációja. A januári 20,6 százalékról 21,5 százalékra emelkedett februárban, ami a legmagasabb ráta 1985 májusa óta.

A hétfőn bemutatott 600 millió eurós intézkedéscsomag teljesülétől az árak mielőbbi stabilizálódását várják. Acsomag részeként a gazdálkodók és állattenyésztők 140 millió eurós támogatásáról is döntenek. Portugália kormánya múlt pénteken újabb 2,5 milliárd eurós intézkedéscsomagot jelentett be. Segítenék az alacsony jövedelmű családokat a megugró infláció és a magas kamatlábak okozta megélhetési válságban. Fernando Medina pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a segélycsomag, amely mintegy egymillió család javát szolgálja, azután vált lehetővé, hogy a költségvetési hiány tavaly a vártnál nagyobb mértékben, 0,4 százalékra csökkent – ismertte a távirati iroda.

A csomag része a hétfőn részletezett intézkedések mellett az alacsony jövedelmű háztartások további havi 30 eurós támogatása. Plusz gyermekenként 15 euró, valamint több mint 740 ezer közalkalmazott további 1 százalékos béremelése, akiknek bére átlagosan 3,6 százalékkal emelkedett január 1-jétől.