2024 május 21

Bezzeg Franciaországban 2,8 százalékra lassult az infláció

Franciaországban 2,2 százalékra lassult az éves infláció áprilisban a márciusi 2,3 százalékról – közölte végleges adatként a francia statisztikai hivatal (Insee).

Havi szinten 0,5 százalékos növekedést mértek, ami viszont gyorsulás a márciusi 0,2 százalékot követően. Az éves szintű fogyasztói áremelkedés mérséklődését elsősorban az élelmiszer és dohánytermékek drágulásának lassulása, továbbá a feldolgozott iparcikkek árának csökkenése váltotta ki. Franciaországban éves összevetésben 1,2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak áprilisban a márciusi 1,3 százalék után, míg a dohánytermékek drágulása 9 százalékra lassult a márciusi 10,7 százalékról. Az energiaárak növekedése 3,8 százalékra gyorsult a márciusi 3,4 százalékról éves összevetésben. Áprilisban a feldolgozott ipari termékek ára 0,1 százalékkal csökkent a márciusi 0,1 százalékos emelkedést követően. A szolgáltatások árnövekedése márciushoz hasonlóan áprilisban is 3 százalék volt – közölte a távirati iroda.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált HICP harmonizált fogyasztói árindex áprilisban éves összevetésben 2,4 százalék volt. Ezzel a márciusi szinten maradt, ami 2021 augusztusa óta a legalacsonyabb. A HICP 0,6 százalék volt márciushoz képest, amikor 0,2 százalékot jegyeztek föl.