Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Az OECD-országok GDP-növekedése 0,5 százalék

A harmadik negyedévben 0,5 százalékkal nőtt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak GDP-je a második negyedévhez képest, amikor szintén 0,5 százalék volt a bővülés.

Az OECD-országok harmadik negyedévi éves szintű gazdasági növekedése 1,7 százalékra gyorsult a második negyedévi 1,6 százalék után. A G7-országok gazdasági növekedése a szeptember végével záródott három hónapban 0,6 százalék volt az előző három hónappal összevetve, amikor szerényebb, 0,4 százalék volt a bővülés. A kép vegyes volt: két ország GDP-je csökkent, Németországé 0,1 százalékkal, Japáné pedig 0,5 százalékkal. A legerőteljesebb negyedéves összevetésű növekedés az Egyesült Államokban volt az idei harmadik negyedévben, 1,2 százalékos – ismertette a távirati iroda.

Az Európai Unió GDP-je stagnált a harmadik negyedévben a második negyedévhez viszonyítva, amikor szintén stagnálást jegyeztek fel. Negyedéves alapon az OECD-országok közül Lengyelország és Costa Rica GDP-növekedése volt a legnagyobb a harmadik negyedévben. 1,4 százalék, illetve 1,3 százalék, majd Magyarország és Mexikó következett egyaránt 0,9 százalékos gazdasági bővüléssel. A GDP a legnagyobb mértékben Írországban és Finnországban csökkent, 1,8 százalékkal, illetve 0,9 százalékkal az idei harmadik negyedévben negyedéves szinten.