2024 május 23

Jön az adat, amire mindenki vár – erre figyelj a héten!

Ma Nagypéntekhez hasonlóan kereskedési szünnap van a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), de több fontos börze sem nyit ma ki. Ennek megfelelően lassan indul be a hét makroadatok terén is, azonban több fontos számsor napvilágot lát majd azért az előttünk álló napokban. Itthon és nemzetközi színtéren is inflációs adatokra kell kiemelten figyelnünk.

Nemzetközi piacok – jön az USA inflációja

Ma jelentősebb adat nem kerül közlésre, és holnap is csupán a hajnali kínai inflációs adat, valamint a japán gépipari rendelésállomány lehet valamelyest érdekes. Szerdán sem készülhetünk túl sok információra, de ami érkezik, az fontos lesz. Magyar idő szerint 14:30-kor közlik ugyanis az Egyesült Államok inflációs és maginflációs adatait márciusra vonatkozóan. Vélhetően tovább csökken majd a pénzromlás üteme a tengerentúlon. A mérték azonban egyáltalán nem mindegy a Fed monetáris politikája szempontjából sem.

Csütörtökön délelőtt 11 órakor az eurózóna ipari termelési adata válik nyilvánossá, ami némi képet adhat az európai gazdaság egy fontos szegmenséről. Az amerikai piacok nyitása előtt teszi közzé gyorsjelentését a Delta Airlines. Pénteken szintén több gyorsjelentésre számíthatunk. 2023 első negyedévére vonatkozó számaival érkezik a Wells Fargo, a Citigroup, valamint a JPMorgan Chase is. Emellett délután az amerikai statisztikai hivatal a kiskereskedelmi forgalom, valamint az ipari termelés alakulásáról is beszámol. 16 órakor pedig a Michigani Egyetem előzetes fogyasztói bizalmi indexe lehet érdekes.  

Hazai piac – kiderül, mi vár ránk a boltokban

A nemzetközi piaci események természetesen továbbra is nagy hatást gyakorolhatnak a hazai eszközök megítélésére is. Ugyanakkor érkezik a jelenleg talán legfontosabb makroadat Magyarországon is. Szerdán 8:30-kor megismerjük a márciusi inflációs adatot, amelyet árgus szemekkel figyelhetnek a gazdaságpolitikai döntéshozók és a lakosság is. Vélhetően az inflációs csökkenéséről számol majd be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), de még mindig jócskán 20 % felett alakulhat a pénzromlás éves üteme.

Forrás: Erste Gazdasági Naptár

Címlapkép forrása: Shutterstock