2024 február 28

A nemek közti különbségek Németországban

Németországban továbbra is bérszakadék áll fent a nemek között; a nők átlagosan 18 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A közzétett adatok alapján nem mutatható ki lényeges változás 2020 óta a nemek közötti bérszakadék mélységében, de az érték mérséklődött a rendszeres adatfelvétel 2006-os kezdetén mért 23 százalékhoz képest. A nemek közti kiigazított bérkülönbség 2006-ban 6 százalék volt – közölte az iroda.

A nők keresete az első gyermek vállalásának átlagos életkora után, 30 éves kor felett stagnálni kezd, míg a férfiak továbbra is többet keresnek – írják. A hivatal ezt azzal magyarázza, hogy a nők gyakrabban szakítják meg karrierjüket családi okokból és dolgoznak részmunkaidőben. A nők számára az előrelépés és a fizetésemelés is egyre ritkább az említett kor fölött – tették hozzá.

Németországban továbbra is bérszakadék áll fent a nemek között; a nők átlagosan 18 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál

A nők óránként átlagosan 20,84 eurót keresnek, ehhez képest a férfiak átlagos órabére 25,30 euró. Ez a 7 százalékos különbség az egykori kommunista Keleten alacsonyabb, míg Nyugat-Németországban a 19 százalékot is eléri. Egy múlt héten közzétett tanulmányban rámutattak, hogy egyre kevesebb nőt neveznek ki vezető német vállalatok élére.

Borítókép forrása: Shutterstock