2023 december 11

10 százalékkal emelik a minimálbért Romániában

Romániában a költségvetés kiegyensúlyozását célzó, az adórendszert méltányos alapokra helyező intézkedéseket léptet életbe októbertől a kormány, ezek sorában tíz százalékkal növeli a minimálbért – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a szerda esti kormányülésen.

A kabinet első olvasatban tárgyalta a kedden nyilvánosságra hozott tervezetet, amellyel – az előirányzott 4,4 százalékosnál jóval magasabb, korrekciók nélkül akár a GDP 6 százalékát is meghaladó – államháztartási hiányt akarják mérsékelni. A miniszterelnök szerint a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott törvénytervezetet az állami kiadások csökkentésére, az adócsalás visszaszorítására, a luxus és az extraprofit megadóztatására és a méltányosság biztosítására alapozták. Hadat üzennek az adócsalásnak, 70 százalékos adót vetnek ki azokra a magánvagyonokra, amelyek törvényes eredetét a tulajdonos nem tudja igazolni, különadót vezetnek be a félmillió eurónál értékesebb ingatlanok és a 75 ezer eurónál többet érő személygépkocsik esetében, növelik az alkohol, a dohánytermékek, a magas cukortartalmú italok és a szerencsejátékok adóját, mivel azok a közegészségügyi rendszert megterhelő következményekkel járnak.

Ciolacu kifejtette: Románia nem engedheti meg magának a jelenlegi „lyukacsos” adórendszert, amelyben a kivételek és kedvezmények évi 75 milliárd lejnyi (1 lej = 77 forint), vagyis a GDP majdnem 5 százalékát kitevő veszteséget okoznak a költségvetésnek, és adóparadicsommá teszik az országot. „Többletadót vetünk ki a bankok nyereségére, és főleg új filozófiát vezetünk be a nagyvállalatok esetében, amelyeknek legalább 1 százalékos adót kell fizetniük a forgalmuk után. Ez méltányosság kérdése, már két évvel korábban, amikor még ellenzékben voltunk is ezt javasoltam, hogy a nagy cégek adószintje érje le a román vállalkozások esetében érvényes minimális szintet. Arra viszont gondunk volt, hogy ne veszélyeztessük ezzel a nagy cégek beruházásait: ezeket a jelentős összegeket nem számoljuk bele az adóba” – magyarázta a miniszterelnök. Ciolacu szerint a kivételek fokozatos felszámolásával, az adórendszer méltányosabbá tételével párhuzamosan a bruttó minimálbért is növelik a jelenlegi 3000-ról 3300 lejre, az építőiparban pedig az eddigi 4000-ről 4500 lejre – közölte a távirati iroda.

A minimálbér emeléséről a munkaügyi minisztérium honlapján szerdán közzétett tervezet szerint jelenleg Romániában az aktív lakosság 28 százaléka, mintegy 1,5 millió munkavállaló részesül minimálbérben. Az adók és járulékok levonása után a 3000 lejes bruttóból mintegy 1900 lejt (147 ezer forint) kap kézhez minimálbérrel alkalmazott romániai munkavállaló. A minimálbérrel fizetett alkalmazottak száma a munkaügyi tárca számításai szerint októbertől 1,867 millióra nőhet Romániában. A deficitcsökkentő törvénytervezetet gyorsított eljárással, a részletes parlamenti vitát kizáró kormányzati felelősségvállalással jövő héten akarja életbe léptetni a kabinet. A minimálbér emelése kormányhatározattal történik.