2024 július 20

Boeing – Három perc, s ismét a földön maradt a Starliner űrhajó

A válság sújtotta Starliner űrhajó tervezett első emberes tesztrepülését röviddel a tervezett kilövés előtt ismét törölték.

Nagyjából három perccel azelőtt, hogy az űrszonda szombaton felszállt volna az Egyesült Államok Florida állambeli Cape Canaveral űrkikötőjéről. A NASA amerikai űrkutatási hivatal teljes egészében lemondta a startot. Úgy nyilatkoztak, hogy a helyzetet a földi számítógépes rendszer hibája okozta. A pontos ok azonban mindeddig tisztázatlan.

A Starliner fedélzetén

A NASA asztronautáinak, Barry Wilmore-nak és Suni Williamsnek a Starliner fedélzetén kellett volna elindulniuk az ISS Nemzetközi Űrállomásra. Körülbelül egy hétig maradtak volna ott. A NASA szerint vasárnap és június 5-én és 6-án további felszállási lehetőségek lennének lehetségesek.

2022 májusában az amerikai Boeing repülőgépgyártó által kifejlesztett és megépített „Starliner” először teljesített sikeres pilóta nélküli repülést az ISS-re, és négy napot töltött ott. Ez egy fontos teszt volt az űrhajó számára. A jövőben a SpaceX „Crew Dragon” űrkapszulájának alternatívájaként használnák majd űrhajósok szállítására az ISS-re. Számos probléma miatt azonban a projekt jócskán elmarad az eredeti ütemtervtől.

Az amerikai Boeing cég jelenleg problémák egész hullámával küzd. A repülőgépgyártásról – különösen az utóbbi időben – negatív hírek láttak napvilágot.

Átfogó cselekvési terv

A társaságnak nemrégiben „átfogó cselekvési tervet” kellett benyújtania az Amerikai Egyesült Államok légiközlekedési hatóságának az Alaska Airlines Boeing 737 Max 9 esetével kapcsolatosan. Január elején a repülő törzsének egy része kitörött a gépből, de az szerencsés kényszerleszállást tudott végrehajtani. (beb/dpa)