2024 június 21

Az elmúlt 2 év hullámvölgye után most már az optimizmus jöhet

Ismét felfelé mozdult a K&H nagyvállalati növekedési index, mínusz 6 pontról 0 pontra erősödött. A mutató így 4 negyedév után átlépte a negatív tartomány határát. A javulás annak köszönhető, hogy a vállalatok saját kilátásaikat háromnegyed év után újra pozitívan látják, miközben a gazdaság megítélésében is jelentősen mérséklődött a negatív várakozás. Az indexet a legkisebb, 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok optimista hangulata húzza felfelé, az ennél magasabb éves árbevételű cégek várakozásai viszont továbbra is a negatív tartományban vannak.

Tovább javult a cégek hangulata, ezzel kilépett a negatív tartományból a K&H nagyvállalati növekedési index, ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja. Az elmúlt két év egy hatalmas hullámvölgy volt a vállalatok számára, ami a K&H nagyvállalati növekedési indexben is nyomon követhető volt. Ezért bíztató, hogy a mutató 2023 második negyedévében jelentősen, -6 pontról 0 pontra erősödött és maga mögött hagyta a negatív tartományt. A koronavírus előtti átlagosan 8 pont körüli érték ugyan még messze van, de a tavalyi mélypontot (-15 pont) követő folyamatos javulás bizakodásra adhat okot, hogy az index ismét visszatér a pozitív tartományba. A kiemelkedés annak köszönhető, hogy a vállalatok saját kilátásaikkal kapcsolatban három negyedév után újra pozitívak. A vállalati alindex ugyanis -2-ről 5 pontra ugrott, ami az elmúlt egy év legjobb eredménye. Ezzel párhuzamosan a gazdaság helyzetének megítélésében is jelentősen mérséklődött a negatív hangulat, a makro részindex -19-ről -13 pontra javult.

Van, aki már pozitívan látja a jövőt

A különböző árbevételű vállalatoknak eltérő véleményük van a következő egy évről. A kutatás rávilágít arra, hogy az alacsonyabb éves árbevételű vállalatok várakozásai kedvezőbbek, mint a magasabb kategóriába eső társaiké. Ezt mutatja, hogy egyedül a 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek vannak a nullától pozitív irányba (3 pont), míg a 4-9,9 milliárd közötti és a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű vállalatok is hasonló távolságban vannak, csak éppen a negatív tartományban (-2 pont és -3 pont).

A KSH legfrissebb adatai szerint nincs könnyű helyzetben a kereskedelem és az ipar: a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 12,6 százalékkal, az ipari termelés volumene pedig 8,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint azonban a későbbiekben kedvezőbb lehet a kép, hiszen ez a két ágazat óvatos optimizmussal tekint a következő egy évre (1-1 pont), míg a szolgáltató szektor hangulata még javításra szorul (-2 pont).

Földrajzilag viszonylag egységes képet mutat a szektor: a közép-magyarországi és kelet-magyarországi cégek bizakodóbbak (1-1 pont), a nyugat-magyarországi cégek viszont ennél visszafogottabban látják a következő 12 hónapot (-2 pont) – derült ki a K&H kutatásából.