2024 július 13

Vége a vitának! Elfogadták Biden hatalmas beruházási tervét

Heteken át tartó viták után, az Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza kedden elfogadta a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzat nagyjából 1000 milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházási tervéről szóló jogszabálytervezetet – jelentette az amerikai sajtó.

A szenátus 69-30 arányban hagyta jóvá a tervezetet, amely azt jelenti, hogy 19 republikánus törvényhozó is igennel szavazott. A törvényjavaslatot még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia mielőtt az elnök aláírhatja a nagyjából 550 milliárd dollár új finanszírozást tartalmazó törvényt, amely lényegesen kisebb, mint az elnök által április elején felvázolt 2200 milliárd dolláros tervezet – adta hírül a távirati iroda.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint több mint 110 milliárd dollárt költenének az utak, hidak és autópályák cseréjére és javítására, 66 milliárd dollárt pedig a vasúti hálózat korszerűsítésére. Ez a legjelentősebb beruházás lesz az ország vasútjain az Amtrak amerikai állami vasúti vállalat 50 évvel ezelőtti megalapítása óta – közölte a Fehér Ház.

Az infrastrukturális terv további 55 milliárd dollárt szán az Egyesült Államok vízellátásában fennálló problémák megoldására, például a vízhálózat ólomból készült csőrendszerének cseréjére. 65 milliárd dollárt különítek el az ország elektromos hálózatának korszerűsítésére, és további milliárdokat fordítanak majd a vízi utak helyreállítására, a repülőterek fejlesztésére és a szélessávú internetszolgáltatás bővítésére. 7,5 milliárd dollárból az elektromos járműveket kiszolgáló országos töltőállomás-hálózatot hoznak létre, illetve 47 milliárd dollárt szánnak az éghajlati változás okozta károk megelőzésére.

„Nagy hírem van emberek: a kétpárti infrastrukturális törvényjavaslatot hivatalosan elfogadta a szenátus” – írta Biden kedden, a szavazást követően a Twitteren. „Remélem, a kongresszus a lehető leghamarabb az asztalomra juttatja (a törvényjavaslatot), hogy folytathassuk a helyreállítási munkánkat” – tette hozzá az elnök.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője arra számít: a törvényhozás elfogadja azt a jóval nagyobb, 3500 milliárd dolláros költségvetési határozatot is, amely lehetőséget teremtene arra, hogy olyan, a Biden-adminisztráció által prioritásnak tartott ügyekre is költsenek mint az egészségügy vagy a klímaváltozás.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke korábban többször is kijelentette, hogy az alsóház egyszerre akarja elfogadni mindkét törvényjavaslatot. Szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy hónapok telhetnek el amíg a két törvény az elnök asztalára kerül. „A képviselőház továbbra is együttműködik a szenátussal annak biztosítása érdekében, hogy az embereknek szánt prioritásaink szerepeljenek a végső csomagokban” – mondta Pelosi a szavazás után.

A szenátusi republikánusok vezetője, Mitch McConnell – aki szintén megszavazta a törvényjavaslatot – jelezte: mindent megtesznek majd, hogy megakadályozzák a nagyobb, „radikális” kiadási csomag elfogadását, amely „az Egyesült Államok történetének legnagyobb adóemeléséhez vezetne.” „Vitázni fogunk, szavazni fogunk, és felállunk, és az ország lakosai pontosan tudják majd, hogy melyik szenátor harcolt értük” – tette hozzá McConnell.