Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe

Csökkent novemberben – immár 20. hónapja folyamatosan – az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) novemberben az előző havi értékéhez képest 0,5 százalékkal 103,0 pontra csökkent, az októberi 1,0 százalékos havi csökkenést követően. Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 3,5 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2023 májusa és novembere közötti hat hónapos időszakra vonatkozóan. Ez kevésbé meredek teljesítménycsökkenést tükröz az előző hat hónapos periódus (2022. november- 2023. május) 4,3 százalékánál. A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar. Illetve a szolgáltató szektor teljesítményét, és a tapasztalatok szerint a mutató nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását – közölte a távirati iroda.

A Conference Board amerikai gazdasági indexének tíz összetevője közül mindössze a részvényárak alakulását mérő alindex járult hozzá pozitívan novemberben annak alakulásához. Az Egyesült Államok gazdaságának jelentős ellenállóképessége és az amerikai fogyasztói bizalom decemberi javulása ellenére a Conference Board prognózisa a gazdasági tevékenység lefelé irányuló elmozdulását mutatja. így az Egyesült Államok gazdasága valószínűleg enyhe és rövid ideig tartó recesszióban lesz 2024 első felében – kommentálta az eredményeket Justyna Zabinska-La Monica, a Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdásza.

Borítókép: Shutterstock