Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Bomba bejelentés – A SEC engedélyezte a spot bitcoin ETF kereskedésének elindítását

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) hivatalosan jóváhagyta az első 11, bitcoinba befektető, tőzsdén jegyzett azonnali befektetési alap (ETF) tőzsdei kereskedésének elindítását.

A szabályozó hatóság a Grayscale Bitcoin Trust, Bitwise Bitcoin ETF, Hashdex Bitcoin ETF, iShares Bitcoin Trust, Valkyrie Bitcoin Fund, ARK 21Shares Bitcoin ETF, Invesco Galaxy Bitcoin ETF, VanEck Bitcoin Trust, WisdomTree Bitcoin Fund, Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund és Franklin Bitcoin ETF kérelmét engedélyezte. Elemzők szerint a SEC jóváhagyása lehetővé teheti a befektetési és pénzügyi tanácsadók számára, hogy digitális eszközökbe történő befektetéseket javasoljanak. „Ez lényegében nem más, mint egy potenciálisan nagy tőkefelszabadítás, amit ebbe az eszközbe lehet terelni” – mondta a FalconX globális üzletágvezetője.

A SEC döntése megváltoztatja a bitcoin helyzetét. Az alapok intézményi és kisbefektetőknek kínálnak lehetőséget úgy, hogy közben nem is birtokolják a világ legnagyobb kriptovalutáját. A SEC 2021 végén először engedélyezte a bitcoin határidős ügyletébe befektető ETF elindítását. Viszont a csalás és manipuláció megelőzése érdekében nem tudták kellő módon felügyelni a bitcoin piacait. Az amerikai szövetségi bíróság egyik bírája tavaly augusztusban ugyanakkor rámutatott arra, hogy ez a megközelítés sérti azt az elvet, hogy a hasonló eseteket hasonlóan kell kezelni, mivel a bitcoin határidős árai szorosan összefüggenek az azonnali piaci árakkal. Gary Gensler, a SEC vezetője ezt az érvet vette alapul a szabályozó álláspontjának megváltoztatásakor – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock