2024 május 23

Korábban szigorítana a Fed egyik döntéshozója

A monetáris szigorítás 2022-es megkezdése mellett érvelt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris tanácsának egyik tagja a CNBC tévécsatorna műsorában.

James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke a tévéinterjúban rámutatott, hogy a koronavírus-válság utáni fellendülés az inflációs nyomás erősödését hozza magával, ezért ajánlatos lenne már 2022-ben megkezdeni a monetáris szigorítást.

Bullard saját bevallása szerint egyike volt a monetáris tanács azon hét tagjának, akik a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésén az irányadó kamat jövő évi megkezdése mellett tették le a voksukat.

A monetáris tanács hivatalos álláspontja a legutóbbi ülésen hozott döntés alapján az, hogy 2023-tól kezdenék megemelni a jelenleg 0,00-0,25 százalékos irányadó dollárkamat-sávot. Jerome Powell, a Fed elnöke a döntés bejelentésekor egyúttal jelezte a Fed szándékát az eszközvásárlási program keretösszegének fokozatos csökkentésére is. Tartós gazdasági fellendülés esetén az eszközvásárlások témája már felkerülhet a monetáris tanács legközelebbi ülésének a napirendjére.

A Fed azonban egyelőre még tartja magát a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlásaihoz mindaddig, amíg nem észlel jelentős előrehaladást az árstabilitás és a foglalkoztatás terén.

Bullard elmondása szerint felmerült ugyan a monetáris szigorítás kérdése a legutóbbi ülésen, annak részletekbe menő kidolgozásához azonban még jónéhány ülésre lesz szükség. Olyan összetett kérdéseket kell rendezni – mutatott rá -, mint az eszközvásárlások ütemezése, azok megoszlása a kötvények és jelzálogfedezetű befektetési eszközök között. Az ő személyes véleménye szerint – hangsúlyozta – a Fed előbb vagy utóbb, de fel fog hagyni a jelzálogfedezetű értékpapírok vásárlásával.