2023 december 02

Egekben a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban csaknem 23 éves új csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a szeptember 22-ével záródott héten az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetségének (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán ismertetett kimutatása szerint.

Az MBA honlapján szereplő adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti, szintén csaknem 23 éves rekordot jelentő 7,31 százalékról 10 bázisponttal, 7,41 százalékra, 2000 decembere óta a legmagasabbra emelkedett. Egy évvel korábban jóval alacsonyabban, 6,52 százalékon állt a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az Egyesült Államokban. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a múlt héten 1,3 százalékkal csökkent a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban. Egy héttel korábban 5,4 százalékos, június közepe óta a legnagyobb mértékű emelkedést regisztrálták. Éves összehasonlításban 25,5 százalékkal esett a jelzáloghitel-igénylések száma a múlt héten az Egyesült Államokban – közölte a távirati iroda.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten 0,9 százalékkal csökkent a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az előző héthez képest az Egyesült Államokban. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten. A potenciális vevők továbbra is magasabb árakkal és korlátozott eladó lakáskínálattal szembesülnek, emiatt még nagyobb kihívást jelent a lakásvásárlás a jelenlegi kamatkörnyezetben – fogalmazott Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza. A már meglévő jelzáloghitellel rendelkező lakástulajdonosok túlnyomó többsége még a kamatok emelkedése előtt vett fel hitelt, ami a magas kamatkörnyezetben hátráltatja a refinanszírozási tevékenységet is. Ez a dinamika szintén hozzájárul a szűkös lakáskínálathoz, mert visszaveti a költözési kedvet.