Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe

Csökkent decemberben – immár 21. hónapja folyamatosan – az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) decemberben az előző havi értékéhez képest 0,1 százalékkal 103,1 pontra csökkent, a novemberi 0,5 százalékos havi esést követően. Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 2,9 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2023 júniusa és decembere közötti hat hónapos időszakra vonatkozóan, ami kevésbé meredek teljesítménycsökkenést tükröz az előző hat hónapos periódus (2022. december- 2023. május) 4,3 százalékánál.

A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor teljesítményét, és a tapasztalatok szerint a mutató nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását.

Decemberben a Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexének csökkenése ellenére tíz összetevője közül hat alindex pozitívan járult hozzá annak alakulásához, ugyanakkor ezt ellensúlyozta a feldolgozóipar gyenge üzleti feltételei mellett a magas kamatkörnyezet és az alacsony fogyasztói bizalom is.

Bár a LEI havi csökkenésének mértéke mérséklődést mutat, valamint a hat- és tizenkét havi visszaesés mértéke is javult, azonban mivel a tendencia még mindig negatív, a Conference Board elemzői összességében azt várják, hogy az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye valószínűleg csökken 2024 második és harmadik negyedévében, azonban az év végére javulást várnak – derült ki Justyna Zabinska-La Monica, a Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdászának nyilatkozatából.

Borítókép forrása: Shutterstock