Rendkívüli Hírek:

2024 október 01

1700%-al emelkedtek a jegyárak Messi meccseire

A foci egyik legérdekesebb eseménye 2023-ban kétségtelenül Lionel Messi USA-ba igazolása volt. A lépése nem csak az újdonsült klubjának eredményeire volt hatással, hanem a jegyárakra is, amik eszméletlen módon megemelkedtek.

Hatalmas pénzek

Messi júliusban írt alá egy nagyszabású szerződést az Inter Miami CF nevű klubbal évi 50-60 millió dollárért, amely magában foglalja a csapatban való részesedést is – írja a CNN. Messi emellett nem nyilvános bevételmegosztási megállapodást kötött az Apple TV-vel és az Adidasszal is.

Messi érkezése az Egyesült Államokba komoly érdeklődést váltott ki a csapat és az MLS iránt, amelyet általában nem tartanak a világ élvonalbeli ligái között számon. Messi szerződtetésével az Inter Miami tulajdonosa, Jorge Mas szerint az Apple TV-n az „MLS Season Pass” előfizetései megduplázódtak.

Az Inter Miami Instagram-fiókja 1 millióról 14 millió követőre nőtt. A Messi-márkás mezek iránt pedig olyan nagy volt a kereslet, hogy az MLS hivatalos online áruháza a megrendelések kiszállítását egészen októberig elhalasztotta.

90-ről 1674-re

A hazai mérkőzésekre a másodlagos piacon az átlagos ár Messi aláírása óta 152 dollárról 864 dollárra emelkedett, ami augusztus 18-ig 468%-os növekedést jelent a TicketIQ adatai szerint.

A hatás az idegenbeli meccsek esetében még szembetűnőbb, amelyek olyan nagyobb piacokat érintenek, mint New York és Los Angeles. Az összes fennmaradó idegenbeli mérkőzésre együttesen az átlagos jegyárak 1 002%-kal drágultak. A New York Red Bulls elleni közelgő mérkőzésre az átlagos jegyár 1674 dollár. Tavaly ugyanezen csapat ellen az átlagos jegyár mindössze 90 dollár volt – ez 1760%-os különbség.

Hasonlóképpen, a rivális Orlando City SC elleni meccsre az átlagos jegyár 2022-ben még csak 97 dollár volt, de Messi érkezésével az egekbe szökött, 1755 dollárra – ez 1709%-os különbség.

Még az olcsó helyek ára is megugrott. A legolcsóbb jegy a New York Red Bulls elleni mérkőzésre a TicketIQ adatai szerint Messi érkezésével 36 dollárról 578 dollárra emelkedett. Hasonlóképpen, a Chicago Fire FC elleni mérkőzésre a legolcsóbb jegy tavaly 23 dollár volt, de azóta 192 dollárra nőtt.

Forrás: cnbc.com

Kép forrása: pixabay