2024 április 14

Alaposan ráhajtott az USA feldolgozóipara

Ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató júniusi felméréséből, amelynek előzetes adatait szerdán tették közzé.

Eszerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 62,6 pontra kúszott fel a májusi 62,1 pontról, ami a felmérések kezdete, 2009 októbere óta a legmagasabb érték. Elemzők lassuló ütemre, 61,4 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari BMI viszont a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent: a májusi 70,4 pontról 64,8 pontra, kéthavi
mélypontra esett, ami jócskán elmarad az elemzők által várt 70 ponttól. Ezzel együtt is ez még mindig a második legjobb érték 2009 októbere óta

A gazdasági teljesítmény mérőszáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 63,9 pontra süllyedt az előző havi 68,7 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb, 50 pont feletti érték növekedés lassulására, a magasabb pedig a gyorsulásra utal -ismertette a távirati iroda.

A feldolgozóipar teljesítményének további erősödése alátámasztja a közgazdászok azon várakozásait, hogy két számjeggyel mérhető ütemben nőtt az amerikai gazdaság a második negyedében.

A koronavírus-járvány idején megváltozott a kereslet, a négy fal közé szorult fogyasztók szolgáltatások helyett inkább árukra költötték pénzüket. A termékek iránti kereslet azonban erőteljes maradt még úgy is, hogy a sikeres oltási kampánynak és a több ezermilliárd dollár értékű kormányzati támogatásnak köszönhetően újraindult a gazdaság.

A kínálat azonban nehezen tud megbirkózni a kereslet növekedésével, ami oda vezetett, hogy hatalmas hátralék keletkezett befejezetlen munkák állományában, a nyersanyagok és a késztermékek ára pedig az egekbe szökött, felpörgetve az inflációt.

Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke keddi kongresszusi meghallgatásán elismerte, hogy az infláció „jelentősen nőtt az utóbbi hónapokban”, ami a szűkös kínálatra és a fogyasztói kiadások erős emelkedésére vezethető vissza. Powell megismételte, hogy álláspontja szerint az infláció mérséklődni fog, ahogy az átmeneti kínálati hatások enyhülnek.

Az IHS Markit felmérése szerint júniusban rekordhosszúságúra nyúlt el a beszállítások átlagos időtartama, a ráfordítás árak pedig példátlanul erős ütemben emelkedtek. A vállalatok gyorsabb ütemben emelték értékesítési áraikat, hogy áthárítsák a fogyasztókra a megnövekedett költségeket.

A feldolgozóipar és a szolgáltató szektor munkaadói egyaránt aggódnak amiatt, hogy nem találnak megfelelően szakképzett munkaerőt és egyáltalán munkát vállalni hajlandó embereket.

Az Egyesült Államokban rekordszámú, 9,3 millió nyitott álláshely van, miközben hivatalosan nagyjából 9,3 millió embert
tartanak nyilván munkanélküliként.

A júniusi előzetes BMI-értékek az amerikai gazdaság további lenyűgöző ütemű növekedésére utalnak. A termelés és a rendelésállomány növekedési üteme lefordult a csúcsokról a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban is, de ez arra vezethető vissza, hogy a vállalatok a szűk kapacitás miatt nem képesek kielégíteni a kereslet növekedését – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a gazdaság növekedésének üteme valószínűleg elérte a csúcsot a második negyedévben, ám az inflációt illetően ez kevésbé tűnik garantáltnak.