2024 október 02

2029-re 3 százalékára csökkentenék a franciák az államháztartási hiányt

Az új francia kormány az államháztartási hiányt 2025-re a GDP 5 százalékára kívánja csökkenteni, 2029-re pedig az európai kritériumok szerinti 3 százalékos felső határ alá kívánja visszavinni.

Mégpedig a nagyvállalatok és a legvagyonosabb franciák hozzájárulásával – jelentette be kedden Michel Barnier miniszterelnök a nemzetgyűlésben elmondott politikai programbeszédében.”Az igazi Damoklész kardja a kolosszális pénzügyi adósságunk. Ha nem vigyázunk, a szakadék szélére sodorja hazánkat” – fogalmazott az új kormányfő. „Az adósság elleni első orvosság a kiadások csökkentése”, a második pedig „a kiadások hatékonnyá tétele” – tette hozzá. Megemlíttette, hogy „a harmadik orvosság lesz a legfájdalmasabb: a költségvetési tőkeáttétel”. „Adóink a legmagasabbak között vannak a világon, de a költségvetés állapota most erőfeszítéseket igényel korlátozott idő alatt, amelyeket a költségvetési igazságosság érdekében meg kell osztanunk” – hangsúlyozta Michel Barnier.

Azaz hozzájárulásra lesz szükség „a jelentős nyereséget termelő nagyvállalatoktól”, valamint „rendkívüli hozzájárulásra a legvagyonosabb francia állampolgároktól” – jelentette be a miniszterelnök. „Mindezt úgy fogjuk megtenni, hogy közben nem veszélyeztetjük a versenyképességünket” – tette hozzá a kormányfő. Megerősítve, hogy az adósság 2025-ig történő csökkentésére tett erőfeszítések „kétharmadát” a kiadások csökkentése fogja eredményezni. Michel Barnier kormányának nincs abszolút többsége a nemzetgyűlésben. Az államháztartási hiány idén várhatóan eléri a GDP 6 százalékát, a Brüsszel által meghatározott 3 százalék helyett. Ezt ismertette a távirati iroda.

A jobbközép Köztársaságiak pártjából érkezett új kormányfőt ugyanakkor a kormányzati szövetségese, Emmanuel Macron államfő pártja arra ösztönzi, hogy ne változtasson az elmúlt hét év pénzügypolitikáján. Azaz ne emelje az adókat.