Az Egyesült Államok egy évre felfüggeszti az ukrán acélra kivetett vámterheket – jelentette be hétfőn az amerikai kereskedelmi minisztérium az orosz hadművelet által ukrajnai iparnak okozott károkra hivatkozva.

“(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) barbarizmusa nem kímélte Ukrajna legnagyobb acélközösségeit, köztük a mariupoli acélműveket, amely Ukrajna orosz agresszióval szembeni ellenállásának jelképévé vált” – közölte a tárca. Donald Trump volt elnök 2018-ban 25 százalékos vámtételt szabott ki acélimportokra, a többi között Ukrajnából is – ismertette a távirati iroda. A republikánus és demokrata párti képviselők most egyaránt azt sürgették, hogy Joe Biden elnök függessze fel ezeket a vámtarifákat. Ukrajna a világ 13. legnagyobb acéltermelője és termelése mintegy 80 százalékát exportálja.

A múlt hónapban az Európai Unió tett javaslatot azon ukrán termékek vámtarifáinak egyéves felfüggesztésére, amelyekre eddig még nem terjedt ki a meglévő szabadkereskedelmi egyezmény. Az amerikai iparkamara szerint az Egyesült Államok tavaly 1,9 milliárd dollár értékű ukrán terméket importált. Ez az Egyesült Államok importjának alig 0,1 százaléka, viszont Ukrajna teljes exportjának 2,8 százaléka. Az említett ukrán import nagyjából felét különböző fémipari termékek tették ki. Az amerikai kereskedelmi minisztérium fontosnak tartotta kiemelni, hogy az acélipar biztosítja az ukrán munkahelyek jelentős részét.