A kínai nyersanyagexportra vonatkozó korlátozások ellen, valamint a határokon átnyúló kínai acéltámogatások elleni küzdelem jegyében az Európai Unió kiegyenlítő védővámokat vezetett be az Indonéziából és Indiából származó, hidegen hengerelt rozsdamentes acélból készült termékek uniós behozatalára.

Az Európai Bizottság szerdai tájékoztatása szerint az Indonéziával és Indiával szemben meghozott intézkedéssel az EU a Kínából származó, vagy kedvezményes kínai finanszírozáshoz köthető acélipai nyersanyagokra vonatkozó, a kereskedelmet erősen torzító exportkorlátozások ellen küzd. A bizottsági közlemény Valdis Dombrovskis emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztost idézte, aki közölte: az EU továbbá fellép a Kína által Indonéziának nyújtott kedvezményes finanszírozás ellen, mely az EU-ba irányuló exportra tervezett komplex támogatási megállapodás részét képezi. Közölte: a szubvencióellenes vámokat az EU 7,5 százalékban határozta meg India, és 21 százalékban Indonézia esetében.

Ezek a vámok a 2021 novemberében kivetett dömpingellenes vámokon felül állnak, amelyek India esetében 13,9 százalék és 35,3 százalék, Indonézia esetében pedig 10,2 százalék és 20,2 százalék között mozognak. A vámok együttesen 40 százalék fölé emelik az EU acéliparának védelmét, ezzel ellensúlyozva azt a tisztességtelen előnyt, amelyet a kereskedelmet torzító intézkedések az Indonéziából és Indiából importált acéltermékek számára biztosítanak – közölte. Az uniós biztos kiemelte: e jogorvoslat nélkül veszélybe kerülne az alapvető, rozsdamentes acélból készült, hidegen hengerelt lemezek és szalagok, azaz lapos termékek uniós előállítása az építőipar, az energetikai berendezések, az infrastruktúra, a fogyasztási cikkek és a járművek számára. Elmonda, az intézkedéssel az EU lépéseket tesz az Indiában és Indonéziában tapasztalt tisztességtelen állami támogatásokkal szemben, amelyek közvetlenül károsítják az uniós munkavállalókat és vállalatokat az acélipari ágazatban.

Az exportkorlátozásokkal járó támogatások a legjelentősebb piactorzító tényezők közé tartoznak, mivel erőteljesen csökkentik a nyersanyagköltségeket az exportáló országban, és közvetlenül ássák alá az uniós vállalatokkal folytatott tisztességes versenyt – húzta alá. Dombrovskis emlékeztett: az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében az év elején kezdeményezett eljárást Kínával szemben a diszkriminatív kereskedelmi korlátozásai miatt, az eljárás az EU egységes piacáról származó egyéb exporttermékeket is érinti – ismertette a távirati iroda.

A vizsgálat részeként az EU megvizsgálja Kína összetett, unión kívüli országokkal kötött transznacionális támogatási rendszereit is, amelyek közvetlenül veszélyeztetik az európai ipart – tette hozzá az uniós biztos.