Likviditást pumpált a pénzpiacra a kínai központi bank az Evergrande körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.

Nagy mennyiségű likviditást pumpált a bankrendszerbe a kínai központi bank pénteken, feltehetően az eladósodott China Evergrande Group kínai ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanságok ellensúlyozására.

A kínai jegybank fordított repóügyletek révén százmilliárd jüant injektált a bankrendszerbe. A CNBC szerint jelenleg a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cégének számító Evergrande kedden közölte, hogy az eladásainak jelentős csökkenésére számít szeptemberben, ami a befolyó pénzek visszaesésének folytatódásával hatalmas nyomást gyakorol majd a csoport készpénzforgalmára és likviditási helyzetére.

A Bloomberg amerikai hírügynökség pedig szerdán bennfenntes forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy a kínai lakhatási és vidékfejlesztési minisztérium egy, a héten tartott találkozón tájékoztatta a kínai bankokat arról, hogy az Evergrande nem fogja tudni fizetni a szeptember 20-án esedékes kamatokat. Az amerikai hírügynökség jelentése szerint a vállalat tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósság-átütemezésről.

Jelentések szerint az Evergrande-re több mint 300 milliárd dollárnyi adósság törlesztése vár. A Kínai Kommunista Párt lapja, a Zsenmin Zsipao (People’s Daily) által kiadott Global Times című kínai lap főszerkesztője csütörtökön a Kínában népszerű WeChat közösségi alkalmazáson közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az Evergrande nem “túl nagy ahhoz, hogy hagyják csődbe menni”.

Az amerikai bankválság idejéből származó kifejezéssel a főszerkesztő a kínai sajtókörökből elsőként foglalt úgy állást, hogy valószínűtlen lenne egy kormányzati mentőakció a vállalat megsegítésére. Hu továbbá azt írta, hogy az Evergrande esetleges csődje feltehetően nem okozna rendszerszintű pénzügyi problémákat, tekintve, hogy egy ingatlanfejlesztőről és nem egy pénzintézetről van szó.

Hangsúlyozta: Kínában az ingatlanokra vonatkozó fizetési előlegek aránya magas. Az Evergrande árfolyama 3,42 százalékos mínuszban, 2,54 hongkongi dolláron zárt pénteken a hongkongi tőzsdén, az ötödik napja tartó visszaesést követően. A nap folyamán mindazonáltal lecsökkent egészen 2,28 hongkongi dollárra is, ami a legalacsonyabb szint volt 2011 októbere óta. Az utóbbi 52 hét alatt 2,28 és 20,40 dollár között mozgott az árfolyam.