Tovább lassult a kínai iparvállalatok nyereségének növekedése augusztusban az ország egyes részein felbukkanó újabb koronavírus-járványgócok, a növekvő beszerzési árak, illetve árucikkhiány, valamint az elmúlt időszak áramszünetei okozta problémák közepette.

Az iparvállalatok 10,1 százalékkal könyveltek el nagyobb profitot a múlt hónapban, mint egy évvel korábban. A nyereség ezzel 680,3 milliárd jüanra (105 milliárd dollár) nőtt, ám a növekedés mértéke alulmaradt a júliusban regisztrált, 16,4 százalékoshoz képest – derült ki a kínai statisztikai hivatal kedden közzétett adataiból. A profitnövekedés ezzel a hatodik egymást követő hónapja lassult augusztusban, a bővülés üteme ráadásul a leggyengébb volt 2020 júliusa óta.

A január-augusztusi időszakot tekintve az iparvállalatok nyeresége 49,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, szemben az év első hét hónapjában jegyzett 57,3 százalékos emelkedéssel. Az ipari vállalatok tevékenységét az ország egyes részein szórványosan megjelenő járványgócok nyomán bevezetett, helyi jellegű korlátozó intézkedések mellett nehezítette a beszerzési árak növekedése, valamint az egyes alkatrészek, egyebek mellett a félvezetők hiánya a piacon. A termelést akadályozta továbbá, hogy a szénhasználat csökkentése érdekében Kínában korlátozták az elektromos áram használatát, ami az ország több pontján áramszünetekkel járt – ismertette a távirati iroda.

A kínai sajtó keddi jelentése szerint az ország 31 tartományi fennhatósága közül 20 alkalmazott áramhasználati korlátozásokat az elmúlt hetekben. A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában szerdán megjelent cikk szerint pedig egyes termelők készleteik feltöltésével, és alacsonyabb energiaigényű berendezések beszerzésével igyekeznek elejét venni a fennakadásoknak.

Kínában a korábbi években is rendszeresen alkalmaztak időzített áramszüneteket – jellemzően az éjszakai órákban, – a csúcsidő zavartalan ellátásának biztosítása érdekében, ám ezek gyakorisága a múlt év második fele óta fokozódott – írja a SCMP. Az intézkedés, amely korábban elsősorban az ipari szektort érintette, az utóbbi időben ráadásul kiterjedt a lakosságra is.