A kínai bankok októberben 2017 decembere óta a legkevesebb, 615,2 milliárd jüan (84,95 milliárd dollár) új hitelt bocsátottak ki, ami jóval elmaradt a szeptemberi 2470 milliárd jüantól.

Szakértők nagyobb összegre, 820 milliárd jüanra számítottak októberre, ami nagyjából megegyezett a tavaly októberi 826,2 milliárd jüannal.

A kínai jegybank azt szeretné elérni, hogy a bankok növeljék hitelezésüket az ország gazdaságának élénkítése céljából, miután a bővülés lassult a második negyedévben a koronavírus-járvány miatt több kínai nagyvárosban tavasszal bevezetett karantén miatt.

A finanszírozás teljes összege (beleértve a banki hiteleket, a mérlegen kívüli hiteleket, valamint a részvények és kötvények kihelyezését) 907,9 milliárd jüanra esett vissza októberben a szeptemberi 3530 milliárd jüanról.

A jegybanki adatok szerint októberben az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség 11,8 százalékkal nőtt éves összevetésben és 261,29 milliárd jüant tett ki. Elemzők 12 százalékos növekedést vártak, miután szeptemberben 12,1 százalékos emelkedést regisztráltak. A harmadik negyedévben 3,9 százalékkal nőtt a kínai GDP éves összevetésben a második negyedévi 0,4 százalékos bővülést követően.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb, októberben ismertetett globális gazdasági előrejelzésében Kínával kapcsolatban az szerepelt, hogy az ázsiai ország hazai összterméke (GDP) idén 3,2 százalékkal, jövőre 4,4 százalékkal nő a tavalyi 8,1 százalékos bővülést követően – tette közzé a távirati iroda.