Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium emelte előrejelzését a gazdaság idei növekedésére és az inflációra, részben a lakossági keresletnövekedés, a beruházások bővülése, a kiskereskedelmi forgalom élénkülése és a szolgáltatások iránti keresletnövekedés hatására.

A minisztérium szerint a hazai össztermék (GDP) 3,8 százalékkal nőhet idén, szemben az áprilisban becsült 2,9 százalékkal. Tavaly 3 százalékkal csökkent a GDP.

A minisztérium továbbra is 3,2 százalékos gazdasági növekedést vár 2022-re, illetve 3-3 százalékosat 2023-ra és 2024-re.

A gazdaságfejlesztési minisztérium szintén pénteken 5 százalékra változtatta az idei inflációs előrejelzését az eddigi
4,3 százalékról. A minisztérium azzal számol, hogy a második fél évben kezd lassulni a fogyasztói árnövekedés és hogy a jövő év elején az infláció már a 4 százalékos jegybanki célhoz közelít – ismertette a távirati iroda.

Napokban közölték, hogy júniusban éves összevetésben 6,5 százalékkal, 2016 augusztusa óta legnagyobb ütemben nőttek a fogyasztói árak a májusi 6 százalék után.

Az orosz jegybank monetáris bizottsága legutóbbi, június 11-i ülésén 50 bázisponttal, 5,50 százalékra emelte az alapkamatot, miután májusban is jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben ugrottak meg a fogyasztói árak. Elvira Nabiullina az orosz központi bank elnöke nemrég azt mondta, hogy a jegybank 25-100 bázispont közöttim mértékben emelheti az alapkamatot legközelebbi, július 23-i kamatdöntő ülésén a gyorsuló infláció megfékezése céljából.