Az orosz jegybank előre nem bejelentett kamatdöntő ülésén 300 bázisponttal, évi 20 százalékról 17 százalékra csökkenti az irányadó rátát.

A jegybank pénteki döntése hétfőn lép életbe. A jegybank nem zárta ki a további kamatcsökkentés lehetőségét az eredeti terveknek megfelelő következő, április 29-iki ülésén. A jegybank közleménye szerint “az orosz gazdaság külső környezete továbbra is kihívást jelent, és jelentősen korlátozza a gazdasági tevékenységet. A pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok továbbra is fennállnak, de a mai napig nem fokozódtak, részben a tőkeszabályozásnak köszönhetően. A lekötött betétekre folyamatosan áramlik be a forrás – ismertette a távirati iroda.

Az éves infláció a bázishatás miatt tovább emelkedik, de a legfrissebb heti adatok a jelenlegi árnövekedési ütemek jelentős lassulását jelzik a rubel árfolyamának dinamikája miatt is” – áll a közleményben. A jegybank február 28-án évi 9,5 százalékról a hétfőig érvényes 20 százalékra emelte az irányadó rátát, ami 2013 óta a legmagasabb. A döntést az Ukrajna elleni orosz háborúra adott szigorú nyugati szankciók hatására hozták meg. Március 18-án a jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően évi 20 százalékon tartotta irányadó rátáját. A jegybank következő kamatdöntő ülését április 29-én tartják.