Tavaly április óta először zsugorodott a kínai szolgáltatóipar teljesítménye a koronavírus új változata miatt elrendelt korlátozások hatására.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) augusztusban 46,7 pontra csökkent a júliusi 54,9 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez.

Az új megrendelések, a foglalkoztatottság, a keresleti és kínálati részmutatók mind zsugorodtak, ugyanakkor az üzleti várakozásokat tükröző részindex továbbra is derűlátásról árulkodott, a mutató 3 ponttal maradt csak el a történelmi átlagtól. A szintén pénteken közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a júliusi, 53,1 pontról 47,2 pontra esett. A feldolgozóipar teljesítményére vonatkozó, korábban ismertetett adat is zsugorodást jelzett ismertette a távirati iroda.

A szűk ellátási keresztmetszetek, valamint a nyersanyagok drágulása visszafogta a termelést, a mutató 49,2 pontra süllyedt a júliusi 50,3 pontról.