Csökkenti a kínai bankok kötelező készpénztartalékának rátáját a kínai jegybank – jelentette be a kínai nemzeti bank az internetes oldalán közzétett közleményben.

A közlemény szerint a kötelező tartalékrátát 50 bázisponttal csökkentik július 15-étől, ezzel várhatóan mintegy ezer milliárd jüan (154,19 milliárd dollár) likviditást injektálva a piacra.

A rátacsökkentés alól kivételt képeznek azok a bankok, amelyek számára a kötelezően előírt készpénztartalék aránya 5 százalék. Kína főbb pénzintézetei esetében a ráta július 15-ét követően 12 százalékosra csökken.

A kötelező tartalékrátát utoljára tavaly áprilisban mérsékelték, ellensúlyozandó a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásait közölte a távirati iroda.

A kínai Államtanács szerdán már kilátásba helyezett egy rátacsökkentést, amellyel a hatóságok a kisebb vállalatoknak
kívánnak segítséget nyújtani a váratlanul megnövekedett árupiaci árak okozta nehézségek leküzdésében. Iris Pang, az ING kínai régióval foglalkozó vezető közgazdásza szerint azonban a pénteken bejelentett intézkedés nem az, amelyet szerdán előre jeleztek, ez ugyanis egy átfogó intézkedés, és nem a kis- és középvállalatokra fókuszál. Pang úgy vélekedett: a július 15-én érvénybe lépő rátacsökkentés célja, hogy növeljék a bankok számára a tőkét és a likviditást, és csökkentsék a hitelköltségeiket. A szakértő arra számít, hogy a jegybank a legközelebbi, a középtávú likviditási hitelekkel (MLF) kapcsolatos, július 15-én esedékes döntéshozatalkor 2,7 százalékra csökkentheti a jelenleg 2,95 százalékos referencia kamatlábat.