A várakozásoknál is nagyobb ütemben lassult tovább a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése augusztusban az ország egyes részein pusztító áradások, és újabb koronavírus-járványgócok megjelenése közepette.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint az ipari termelés augusztusban 5,3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Elemzők 5,8 százalékos bővülést valószínűsítettek a júliusi 6,4 százalékos növekedést követően. Az augusztusi adat a leggyengébb növekedést tükrözte tavaly július óta. Havi összevetésben augusztusban 0,31 százalékos bővülést regisztráltak az előző hónapoz képest, míg az év első nyolc hónapját tekintve a kínai ipar 13,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve.

A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában: a bővülés mértéke augusztusban 151,9 százalékos volt éves bázison, enyhén gyengült csak júliushoz képest. Bár az autóipar egészét tekintve továbbra is visszaesést regisztráltak, ám annak mértéke a múlt hónapban 12,6 százalékra csökkent a júliusi 15,8 százalékról. Jelentősen, éves összevetésben 57,4 százalékkal nőtt az ipari robotok gyártásával foglalkozó szektor termelése.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása elmaradt a várakozásoktól a múlt hónapban: 2,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, szemben az elemzők által jósolt 7,0 százalékkal. Júliusban a bővülés mértéke még 8,5 százalékos volt. Az augusztusi adat az elmúlt egy év leggyengébbje volt. Fu Ling-huj, a statisztikai hivatal szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a növekedés megtorpanását az augusztusi áradások, az újabb járványkitörések, valamint a tavalyi, erősebb bázisadat hatásainak tulajdonította. Fu mindazonáltal úgy értékelte, hogy a főbb gazdasági mutatók változatlanul a gazdaság helyreállását tükrözik, viszonylag jó növekedést jelezve.

A kiskereskedelem forgalma havi összevetésben 0,17 százalékkal erősödött júliushoz képest, míg január-augusztusban 18,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összehasonlítva. A vendéglátóipar forgalma éves bázison 4,5 százalékkal csökkent augusztusban, míg az év első nyolc hónapjában 34,4 százalékos növekedést ért el. Az állóeszköz-beruházások értéke 8,9 százalékkal nőtt éves összehasonlításban az év első nyolc hónapjában. Elemzők 9,0 százalékos emelkedést jeleztek előre a január-júliusi, 10,3 százalékos bővülés után – adta hírül a távirati iroda.

A beruházások több mint felét kitevő magánberuházások értéke 11,5 százalékkal nőtt január-augusztusban a múlt év azonos időszakához képest. A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest változatlanul 5,1 százalékos volt augusztusban. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül fest hű képet a valós helyzetről.

A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új, városi munkahelyet teremt. Az év első nyolc hónapjában 9,38 millió új, városi munkahelyet hoztak létre, vagyis a kitűzött cél 85,3 százalékát teljesítették augusztus végéig.