Kínában lassult az új lakások áremelkedése júniusban éves és havi összevetésben.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy az ország hetven legnagyobb városában az új lakások átlagos ára havi összevetésben 0,5 százalékkal emelkedett a májusi 0,6 százalékos növekedés után. Tavaly november óta először jegyeztek fel lassulást havi szinten.

Éves összevetésben a lakásárak emelkedése 4,7 százalékra mérséklődött a májusi 4,9 százalékról. Éves szinten december óta először lassult a növekedés.

Kínában az ingatlanpiac a gazdaság egyik fontos alappillére. A koronavírus-járvány okozta tavalyi első negyedévi megrázkódtatás után gyorsan magához tért, a lakásárak gyors ütemben emelkedtek, amihez hozzájárultak a csökkenő jelzálogkamatok. Szakértők ugyanakkor már egy ideje arra figyelmeztetnek, hogy a lakásárak túl gyorsan nőnek, ami pénzügyi stabilitást veszélyeztető kockázati tényező lehet, és a kormány már több lépést tett az új lakások piacának lehűtésére, aminek talán az első jele lehetett a júniusi adat – ismertette a távirati iroda.

Kínában a 70 vizsgált városból 55-ben emelkedett az új lakások ára júniusban havi összevetésben, ami csökkenés a májusi 62-höz képest.

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP-bővülést követően Peking az idei évre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április elején ismertetett legfrissebb előrejelzésében 8,1 százalékról 8,4 százalékra javította fel Kína idei gazdasági növekedésére vonatkozó várakozását.

Csütörtökön ismertetett adat szerint az idei második negyedévben a kínai GDP növekedése éves szinten 7,9 százalékra
lassult az első negyedévi 18,3 százalék bővüléshez képest. A kiugró első negyedévi adatot a tavalyi alacsony bázis okozta, Kínában ugyanis 6,8 százalékkal zsugorodott a gazdaság a koronavírus-járvány miatt, míg 2020-ban, a második negyedévben azonban már 3,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Idén a GDP növekedése 1,3 százalékosra gyorsult a második negyedévben az első negyedévvel összevetve, amikor szerényebben, 0,4 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.