Gyengüléssel zártak az ázsiai tőzsdék hétfőn, és jórészt mínuszban álltak a még nyitva tartó börzék is a térségben a világgazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak miatt.

A befektetők attól tartanak, hogy a világ vezető jegybankjainak az infláció megfékezésére tett erőfeszítései visszafoghatják a globális gazdasági növekedést. A múlt héten az Európai Központi Bank (EKB) mindhárom fő kamatot egyszerre 50 bázisponttal emelte, miközben az elemzők átlagosan 25 bázispontos növelést vártak. Kedden lesz az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed következő kamatdöntő ülése, amelyen a piaci szereplők szerint 75 bázispontos kamatemelésről döntenek és valószínűleg arról is határoznak, hogy a továbbiakban is folytatják a jelentős kamatnövelést.

A térség irányadó tőzsdéje, a tokiói 0,80 százalékkal, 27 691 pontra csökkent. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 0,67 százalékkal süllyedt. A szintén már bezárt ausztrál és a tajvani tőzsde egyaránt 0,09 százalékkal gyengült. Reggel 8 órakor még folyt a kereskedés néhány börzén a régióban, ekkor a sanghaji tőzsde 0,70 százalékos, a hongkongi pedig 0,66 százalékos gyengülést, ugyanakkor a szöuli 0,66 százalékos erősödést jelzett. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 66 centtel (0,67 százalékkal) 97,72 dollárra csökkent. Az arany ára unciánként 0,36 százalékkal (5,10 dollárral) 1722,30 dollárra süllyedt – közölte a távirati iroda.