Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a májusi 48,1 pontról 51,7 pontra kapaszkodott vissza júniusban. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A javulás mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat, amelyek 50,1 pontos BMI-t valószínűsítettek. A júniusi adat ráadásul a legerőteljesebb bővülést jelezte tavaly május óta. A feldolgozóipari termelés február óta első alkalommal tért vissza a növekedési pályára.

A bővülés üteme ráadásul a leggyorsabb volt 2020 novembere óta. A kedvező eredményt a felmérésben részt vevő vállalatok azzal magyarázták, hogy a járványügyi korlátozások feloldása után megkezdhették a visszatérést a megszokott működéshez. Az új megrendelések állományának részindexe szintén visszaállt az 50 pontos küszöb fölé, jóllehet a növekedés egyelőre mérsékelt maradt. Egyes vállalatok a járvány elhúzódó hatásait, valamint a viszonylag nyomott keresletet okolták a visszafogott helyreállásért. Júniusban mindazonáltal az új exportmegrendelések állománya is enyhén növekedni tudott. A beszállítók átlagos kiszállítási ideje stabilizálódott júniusban, enyhítve az ellátó láncokra nehezedő nyomást. A foglalkoztatottság részindexe a teljesítmény javulása ellenére a második egymást követő hónapja zsugorodott júniusban. Egyes vállalatok arról számoltak be, hogy a viszonylag nyomott megrendelések tükrében egyelőre nem pótolták az önként távozó munkaerőt.

A beszerzési kiadások júniusban drasztikusan emelkedtek a nyersanyagok drágulása és a fuvarozási költségek emelkedése miatt. A növekvő kiadások ellenére ugyanakkor a termelők a második egymást követő hónapja csökkentették áraikat a forgalom élénkítése érdekében. Az üzleti várakozások részindexe júniusban az elmúlt négy hónap legmagasabb szintjére emelkedett. A feldolgozóipari vállalatok többségében a járvány mérséklődését követően a termelés, valamint a kereslet további javulására számítanak. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy vélekedett: a járványügyi korlátozások júniusi enyhítése lehetővé tette a tevékenység fokozatos helyreállását. Bár a kereslet és a kínálat egyaránt javult, a kínálat egyelőre erősebb helyreállást mutatott – tette hozzá. A szakértő a beszerzési kiadások és a termelői árak közötti rés tágulása miatt kihívásokra számít a nyereség terén.

A kereslet élénkülését illetően pedig Vang a gyenge munkaerőpiaci helyzetet és a háztartások romló bevételeit jelölte meg elsődleges problémákként. A kínai statisztikai hivatal csütörtökön adta ki a kínai logisztikai és beszerzési szövetséggel (CFLP) együtt készített felmérés alapján számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexet. A hivatalos felmérés zömében a nagyobb, állami kézben lévő vállalatok bevonásával készül, míg a Caixin/Markit-féle inkább a kis- és középvállalatokra fókuszál. A júniusi hivatalos feldolgozóipari BMI 50,2 ponttal szintén a feldolgozóipari teljesítmény növekedését jelezte – közölte a távirati iroda.