Júniusban ismét nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye, még ha csupán enyhe mértékben is.

Három hónapon át tartó visszaesésből kilábalva, miután a koronavírus-járvány legújabb hulláma megfékezésére alkalmazott, gazdaságbénító korlátozásokat jelentős részben feloldották a kínai hatóságok.

A  közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,2 pontra kapaszkodott vissza júniusban. Elemzők ennél kicsivel erősebb helyreállásra számítottak, 50,5 pontos valószínűsítve a májusi, 49,6 pont után. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben úgy értékelte, hogy a járványhelyzet javulásával párhuzamosan, illetve egy sor gazdasági intézkedésnek köszönhetően a kínai gazdaság helyreállása gyorsabb ütemre kapcsolt. Rámutatott: az adatok alapját képező felmérésben vizsgált 21 feldolgozóipari ágazat közül 13 teljesítménye nőtt júniusban, ami eggyel több volt, mint májusban.

A vállalatok mérete szerint bontott adatokból kiderül, hogy az elmúlt hónapok során a teljesítmény növekedését egyedül fenntartani képes nagyvállalatok bővülése júniusban mérséklődött, miközben a középvállalatok ismét növekedni tudtak. A kisvállalatok, amelyek a leginkább megsínylették a járványügyi korlátozások hatásait, még az elmúlt hónap során is visszaesést produkáltak, ám a zsugorodás mértéke enyhült májushoz képest. A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 3,1 pontot javulva 52,8 pontra nőtt júniusban, visszaállva a növekedési pályára. Javulást mértek a kereslet terén is: az új megrendelések állományának részmutatója 2,2 ponttal emelkedett májusról, 50,4 pontot elérve júniusban. A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor beszerzésimenedzser-indexe szintén visszatért a növekedési tartományba júniusban. A helyreállás ráadásul kiemelkedő lendületű volt: a júniusi, 54,7 pontos BMI a legnagyobb mértékű bővülést jelezte tavaly április óta – ismertette a távirati iroda.

Májusban az index még csupán 47,8 ponton állt, a harmadik hónapja tartó visszaesést tükrözve. A növekedés ugyan összességében az építőiparban volt erőteljesebb, ám a szolgáltatóiparban mértek gyorsabb ütemű javulást júniusban. A növekedés kiugró, 55 pont fölötti szintjét regisztrálták a többi között a kiskereskedelemben, a vasúti-, közúti és légi fuvarozással, a postai, illetve a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó szektorokban. Zsugorodást jegyeztek fel egyebek mellett az ingatlan-, valamint lakossági szolgáltatásokkal foglalkozó ágazatokban. A feldolgozóiparon kívüli ágazatokban az új megrendelések állománya jelentős javulást mutatott: a májusi 44,1 pontról júniusban 53,2 pontra nőtt a részindex. A kereslet különösen a szolgáltató szektorban bővült kiemelkedő ütemben. Az üzleti várakozások részindexe 61,3 pontra emelkedett, a feldolgozóiparon kívüli ágazatokban működő vállalatok fokozódó derűlátását tükrözve a járvány utáni helyreállást illetően.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index májusról 5,7 ponttal emelkedve 54,1 pontra javult júniusra, ismét bővülést jelezve.