A japán hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben az előző negyedévvel szemben, ami nagy meglepetés, tekintettel arra, hogy az elemzői várakozások átlagában hasonló mértékű növekedés szerepelt.

Japánban 2021 harmadik negyedéve óta először jegyeztek fel negyedéves szintű gazdasági csökkenést. A kedden ismertetett felülvizsgált adatok szerint a második negyedévben a japán gazdaság 1,1 százalékkal nőtt, ami meghaladta az előzetesen közölt 0,9 százalékot.

A gazdaság harmadik negyedévi visszaesés hátterében elsősorban az áll, hogy mérséklődött a lakossági költekezés a magas árak miatt, és gyengült a jen a főbb devizákkal szemben. A lakossági kiadások a szeptember végével záródott három hónapban 0,3 százalékkal nőttek, a tőkeberuházások 1,5 százalékkal emelkedtek, míg a kormányzati kiadások nem változtak. Az export 1,9 százalékkal nőtt, míg az import hét negyedév óta a legjelentősebben, 5,2 százalékkal bővült. Japán GDP-je a harmadik negyedévben 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A szakértői várakozásokban 1,1 százalékos növekedés szerepelt, miután a gazdaság a második negyedévben éves összevetésben még 4,6 százalékkal nőtt – tette közzé a távirati iroda.