Javult a kínai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben egy privát felmérés szerint az élénkülő forgalom és a termelés visszaesésének mérséklődése nyomán.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének csütörtökön közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az augusztusi 49,2 pontról 50,0 pontra kapaszkodott vissza szeptemberben. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Bár a szeptemberi adat az elmúlt 17 hónap második leggyengébbjének számított, meghaladta a 49,5 pontot valószínűsítő elemzői várakozásokat. Ugyan a termelés szeptemberben a második egymást követő hónapja csökkent, a zsugorodás mértéke enyhült augusztushoz képest.

A felmérésben részt vevő vállalatok viszonylag nyomott keresletre és nyersanyaghiányra panaszkodtak. A feldolgozóipar forgalma mindazonáltal ismét élénkült: bár csupán enyhe mértékben, de az új megrendelések állománya három hónapja először bővült ismét a belföldi kereslet javulásának köszönhetően. Az új exportmegrendelések állománya ezzel szemben tovább csökkent. A foglalkoztatottság alindexe szeptemberben a második egymást követő hónapja esett, ráadásul gyorsuló ütemben. A feldolgozóipari vállalatok ugyanis óvatosak a foglalkoztatotti létszám bővítésével – ismertette a távirati iroda.

Szeptemberben ismét erősödött a vállalatokra nehezedő inflációs nyomás, ráadásul az elmúlt négy hónap legmeredekebb ütemében. A szektorban működő vállalatok magasabb energia- és nyersanyagárakról számoltak be. A megnövekedett beszerzési árak és költségek a termelői árak növekedését vonták maguk után. A feldolgozóipari kis- és középvállalatok jellemzően arra számítanak, hogy a termelés élénkülni fog az elkövetkező év során. Az üzleti várakozások részindexe a legmagasabb szintű derűlátásról árulkodott június óta. Az optimizmust elsősorban a világjárvány végét valószínűsítő előrejelzések, a tervezett cégbővítések, a javuló kereslet és újabb termékek piaci bevezetésének tervei támasztották alá. Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatokhoz fűzött megjegyzéséi között rámutatott: a kínálatra jelentősen rányomják a bélyegüket a változatlanul magas nyersanyagárak, és egyes, a termelést korlátozó intézkedések. Az elmúlt két hét során az ország több részén áramszünetek, illetve az energiahasználatot korlátozó intézkedések akadályozták az ipari tevékenységet. Az intézkedések hátterében elsősorban a szén felszökött ára állt. A szakértő szerint a kínai kormányzatnak egyensúlyra kellene törekednie több célkitűzés, egyebek mellett a foglalkoztatottság bővítése, a nyersanyagárak stabilizálása, a készletek biztosítása, valamint az energiahasználati célok betartásánál. A kínai statisztikai hivatal szintén csütörtökön tette közzé a hivatalos, inkább a nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló feldolgozóipari BMI-t, amely 49,6 ponttal a szektor teljesítményének visszaesését tükrözte.