Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB).

A koronavírus-világjárvány továbbra is uralja a régió kilátásait, a fellendülést akadályozza az új vírusmutációk terjedése, a védőoltások egyenetlen szétosztása és az újabb zárlatok bevezetése. A közzétett prognózisában a manilai székhelyű multilaterális bank azt valószínűsítette, hogy idén 7,1 százalékkal, jövőre pedig 5,4 százalékkal növekszik az ázsiai-csendes-óceáni térség 46 fejlődő országa. Áprilisban még 7,3 százalékra, júliusban pedig 7,2 százalékra számítottak az idei évre. A 2022-es év esetében áprilisban 5,3 százalékot, júliusban viszont már 5,4 százalékot jeleztek előre.

A vizsgált régióhoz tartozik Kína, Dél-Korea, India, Szingapúr és más dél-, kelet-, délkelet- és közép-ázsiai, valamint csendes-óceáni ország, de nem tartozik ide sem Japán, sem Ausztrália, sem Új-Zéland. Az ADB előző prognózisainak közzététele óta Ázsiában újra fellángolt a járvány a rendkívül fertőző delta mutáció gyors terjedése miatt. A fellendülés egyenetlenségeit részben az okozza, hogy az érintett országok nem tudnak egyformán reagálni, rugalmasságuk eltér egymástól. Az ADB továbbra is arra számít, hogy Dél- és Kelet-Ázsia lesz a növekedés fő hajtóereje, ami főként a két legnagyobb gazdaságnak, Indiának és Kínának köszönhető. Indiában súlyos problémákat okozott a járvány, így az ADB lassabb, de még mindig kétszámjegyű növekedést prognosztizál az idei évre. India hazai összterméke (GDP) 10,0 százalékkal bővülhet idén, jövőre pedig 7,5 százalékkal.

Az áprilisi előrejelzéshez képest az idén várható ütemet 1 százalékponttal rontották, a jövő évit viszont 50 bázisponttal javították. Kína esetében változatlanul 8,1 százalékos GDP-növekedésre számítanak idén, jövőre pedig 5,5 százalékra. “A fejlődő ázsiai országok termékei iránti globális kereslet élénkülése, amelyet a fejlett gazdaságok erőteljes növekedése támogat, továbbra is kedvezni fog a régió exportorientált gazdaságainak” – mutattak rá az ADB elemzői. Kiemelték, hogy a legnagyobb fejlődő ázsiai gazdaságok növekedése az év első felében gyorsult az előző hat hónaphoz képest, különösen az olyan országokban, mint Szingapúr és Kína, amelyek a gyors és tömeges védőoltási kampányokkal visszaszorították a járványt. Ez lehetővé tette számukra, hogy ki tudják használni a globális kereslet fellendülését – ismertette a távirati iroda.

Az olyan országokban, mint Thaiföld, ahol lassabban oltottak, a fertőzések újabb hullámai hátráltatták a gazdasági fellendülést. Malajziában szintén többször is visszavezették a mozgást korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezésének érdekében. Emiatt az ADB Malajzia idei GDP-növekedési ütemét 6,0 százalékról 4,7 százalékra, Thaiföldét pedig 3,0 százalékról 0,8 százalékra vitte le. A fejlődő ázsiai országokban továbbra is egyenlőtlen a védőoltások terjesztése, a régió elmarad a fejlett gazdaságokban elért eredményekhez képest. Augusztus végére a lakosság 28,7 százaléka volt teljesen beoltva, míg az Egyesült Államokban 51,8 százalékra, az Európai Unióban pedig 58,0 százalékra rúgott ez az arány.

Az infláció emelkedése továbbra is a figyelem középpontjában marad, főleg a globális nyersanyagok drágulása miatt, de az Ázsiai Fejlesztési Bank szerint nagyrészt kordában tudják tartani a pénzromlás ütemét, az közel áll a régió legtöbb központi bankjának célszámához. A fejlődő Ázsiában az infláció idén mérsékelt, 2,2 százalék maradhat, majd 2022-ben 2,7 százalékra gyorsul. Áprilisban még 2,3 százalékkal számoltak az idei évre, a jövő évi inflációt pedig már akkor is 2,7 százalékra várták.

Az ADB úgy véli, hogy a fellendülést továbbra is támogatni kell expanzív fiskális és monetáris politikákkal. A régió legtöbb jegybankja nem is emelte az irányadó kamatlábakat a 2020-ban végrehajtott csökkentések után.