A tárca hangsúlyozta: az év kilencedik hónapja hagyományosan kedvezőtlen a munkanélküliség szempontjából, mivel a nyári szezonális munkaszerződések általában ilyenkor járnak le. Ezzel szemben az idei szeptemberi csökkenés a legjobb eredmény ebben a hónapban azóta, hogy jegyzik a munkanélküliség havi alakulását a dél-európai országban. A munkaügyi központok nyilvántartása alapján készült felmérés szerint a vizsgált időszakban leginkább a szolgáltatói szektorban lett kevesebb állástalan, számuk 1,7 százalékkal, 39 ezerrel csökkent augusztushoz képest. Területi bontásban a mérséklődés a Kanári-szigeteket érintette leginkább, ahol a munkanélküliek száma 8,8 százalékkal, több mint 20 ezerrel lett kevesebb.

A minisztérium rámutatott: Spanyolországban már hét hónapja folyamatosan mérséklődik a munkanélküliség. Éves összehasonlításban, tavaly szeptemberhez képest ez a szám 13,7 százalékkal, mintegy 518 ezerrel alacsonyabb. A kilencedik hónapban az országban összesen 3,25 millió munkanélkülit tartottak nyilván, számuk egyre jobban közelít a koronavírus-járvány előtti mértékhez.

A spanyol kormány a 2020-ban regisztrált 16,1 százalékos munkanélküliségi ráta után idén 15,2 százalékkal számol, jövőre pedig 14,1 százalékot vár.