Veszélyben a közös német-magyar gazdasági sikertörténet – jelentette ki a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet (Ost-Auschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetője hétfőn Berlinben egy német-magyar gazdasági fórumon, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök látogatása alkalmából rendeztek.

Philipp Haussmann a kormányfő részvételével tartott fórumon hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatát kölcsönös előnyöket biztosító erős partnerség jellemzi, az pedig “jó és fontos”, hogy a magyar gazdaság változóban van, amit az elektromobilitás, az autonóm vezetés és más új technológiák területén elindított jelentős beruházások mutatnak. Azonban aggodalmat okoznak szerinte azok a nehézségek, amelyekkel a Magyarországon tevékenykedő német cégek egyes, a kormány által stratégiainak minősített szektorokban szembesülnek. Ilyen szektor a távközlés, az építőanyag-termelés, a hulladékfeldolgozás, a banki és a biztosítási szolgáltatások, és újabban a kiskereskedelem is. Ezekben a szektorokban a kormány azt akarja elérni, hogy “nemzeti bajnokok” – a piacukon a legerősebbnek számító, magyar tulajdonú cégek – fejlődjenek ki, ami legitim törekvés.

Ugyanakkor az érintett német vállalkozások körében egyre többeknél érlelődött meg az a “megalapozott gyanú”, hogy “nem látják őket szívesen” – mondta. Nehézségeik közé tartoznak a szektorális különadók, és úgy érzik, hogy átláthatatlanok az engedélyezési és a közbeszerzési eljárások és nincs “fair hozzáférésük az igazságszolgáltatáshoz” – tette hozzá. Mindez elbizonytalanodáshoz vezet és veszélybe sodorja a német-magyar “közös sikertörténetet” – fejtette ki Philipp Haussmann, aláhúzva, hogy a liberális gazdasági rend és a német vállalatok közreműködésének feltétele a beruházások biztonsága, a fair közbeszerzési rendszer és a jogállami keretrendszer. Arról is szólt, hogy a német gazdaság szereplői gyors megegyezést kívánnak az európai uniós támogatások ügyében. Hangsúlyozta továbbá, hogy a német gazdaság feltétel nélkül támogatja az Oroszországgal szemben az Ukrajna ellen indított háborúja miatt kivetett szankciókat – közölte a MTI.