Legalábbis Németországban. Csaknem négyszázra emelkedett azon bankok és takarékpénztárak száma, amelyek “büntetőkamatot” vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.

Verivox mintegy 1300 pénzügyi szolgáltató kondícióinak kiértékelése alapján kimutatta, hogy szeptember végén 392 németországi bank és takarékszövetkezet vetett ki negatív kamatot betéti számlákra, 214-el több mint az év elején. A negatív kamatok kivetésének az összeghatára is csökkent a korábban érvényes 100 ezer euróról. Az összes közül 135 pénzintézet vet ki büntetőkamatot 50 ezer eurós, vagy annál kisebb összegre, de vannak egyedi példák 5 ezer és 10 ezer eurós összeghatár feletti negatív kamatra is – ismertette a távirati iroda.

A legtöbb pénzintézet 0,5 százalékos “őrzési díjat” vet ki a betétben tarott nagy összegekre. Ez megegyezik azzal, amit a bankoknak maguknak is fizetniük kell a készpénz “parkoltatása” után az EKB-nak. Ennél “magasabb” negatív kamatot, 0,55-1,00 százalékot 13 pénzintézet vet ki a nála tartott készpénzre. Oliver Maier, a Verivox Finanzvergleich GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy növekszik ugyan a negatív kamatot kivető pénzintézetek száma, de a növekedés dinamikája gyengül. Az év eleje óta mért 214-es növekedésből 43 esett az elmúlt három hónapra. A negatívkamat-kivetési trendnek azonban nem látni a végét – tette hozzá.

A Verivox kimutatása szerint nem minden “büntetőkamatot” neveznek a nevén a számlavezető pénzintézetek, hanem különböző díjakkal terhelik meg a számlákat. Ezek azonban az ügyfél szemszögéből “gyakorlatilag negatív kamatként jelennek meg”, hiszen csökkentik a számla összegét. Oliver Maier ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy nem minden bank teszi kellőképpen transzparenssé a kondícióit és a honlapjaikon szabadon elérhető adatok alapján nem lehet teljes pontossággal megállapítani a negatív kamatot kivető pénzintézetek számát. “A tényleges szám valószínűleg magasabb mint 392” – jegyezte meg.