A globális monetáris politika a magasabb kamatlábak új szakaszába lép az újraéledő infláció leküzdése érdekében – mondta Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke a Bilanz magazinnak adott interjújában.

“Új helyzet alakult ki, 2008 óta először tapasztaljuk, hogy a monetáris politika a legtöbb valutaövezetben a szigorítás irányába mozdul el” – fogalmazott Jordan az interjúban, amely a lap pénteki számában fog megjelenni. “A monetáris politika szempontjából kellemetlen helyzetbe kerülünk: az infláció már most is magas globálisan, sőt számos országban még további emelkedésre van kilátás, a gazdasági aktivitás viszont világszerte gyengül” – mondta a jegybank elnöke. Az elnök megjegyzései a lap szerint arra utalnak, hogy az SNB eltérni készül az elmúlt években követett laza eszközvásárlási politikájától, amelyet a világ legalacsonyabb (negatív) kamatlába és a svájci frank árfolyamának emelkedését megfékező nagyszabású devizaintervenciók jellemeztek – ismertette a távirati iroda.

Az SNB a Reuters hírügynökség kérdésére nem kívánta kommentálni a magazin értelmezését. Ezen a héten Andrea Maechler, az SNB igazgatótanácsának tagja kijelentette, hogy a központi bank nem habozna szigorítani a monetáris politikán, ha az infláció Svájcban tartósan magasnak ígérkezne. Áprilisban 14 éve a legmagasabb inflációs rátát regisztrálták Svájcban, a fogyasztói árak 2,5 százalékkal nőttek, ami kívül esik az SNB 0-2 százalékos célsávján. A svájci infláció még így is jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államok 8,5 százalékos vagy az euróövezet 7,4 százalékos szintje. Az SNB június 16-án publikálja monetáris politikai állásfoglalását. “Természetesen elemezni fogjuk és figyelembe vesszük a globális infláció hirtelen megemelkedésének Svájcra gyakorolt hatását” – mondta a jegybankelnök a svájci lapnak adott interjúban.