Spanyolországban 16 havi folyamatos csökkenés után idén júliusban ismét nőtt a munkanélküliség az előző hónaphoz viszonyítva – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium kedden.

“Az infláció és az ukrajnai háború következményei bizonytalan és bonyolult forgatókönyvet jeleznek” – kommentálta az adatokat Yolanda Díaz, a munkaügyi tárcáért felelős miniszterelnök-helyettes.

A munkaügyi központok adatai alapján készült jelentés szerint az év hetedik hónapjában több mint háromezerrel, 0,1 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma júniushoz képest. A szaktárca felhívta a figyelmet arra, hogy a turisztikai főszezonnak köszönhetően júliusban általában mérséklődni szokott a munkanélküliség, utoljára 2008-ban fordult elő növekedés ebben a hónapban.

A tájékoztatás szerint éves viszonylatban viszont tovább javultak a munkanélküliségi mutatók, tavaly júliushoz képest 533 ezerrel kevesebben szerepelnek a munkaügyi központok nyilvántartásaiban. A regisztrált munkanélküliek száma 2,88 millió, amely 14 éve a legalacsonyabb júliusi eredmény – hangsúlyozta a minisztérium. A spanyol kormány a tavalyi 13,3 százalék után idén 12,8 százalékos éves munkanélküliségi rátával tervez.