A Vodafone csökkentette éves működési teljesítményére és a cash flow-ra vonatkozó előrejelzését a magasabb energiaköltségek és a romló németországi, olaszországi és spanyolországi teljesítmény miatt.


Nick Read vezérigazgató a harmadik negyedéves jelentéshez hozzáfűzte, hogy cége lépéseket tesz annak érdekében, hogy eligazodjon a “kihívásokkal teli makrogazdasági környezetben”, ami arra kényszerítette, hogy 200 millió euróval 5,1 milliárd euróra csökkentse készpénzforgalmi előrejelzését.

A távközlési cég vezérigazgatója kedden egy új, 1 milliárd eurós költségmegtakarítási célt is bejelentett. A brit csoport azt közölte, hogy a működési teljesítménye, azaz a kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, korrigálva az eszközhasználati jog után elszámolt értékcsökkenéssel és kamattal (EBITDA AL) 15-15,2 milliárd euró között lesz a folyó pénzügyi évben, ami némileg elmarad a korábbi, 15-15,5 milliárd eurós céltól. Nick Read kijelentette: “lépéseket teszünk a magas energiaköltségek és a növekvő infláció hatásainak a mérséklésére” majd hozzátette: ezek az intézkedések magukban foglalják az árak emelését Európa-szerte.

A Vodafone kedden ismertetett féléves jelentése szerint az EBITDA AL 7,6 milliárd euró volt, 2,6 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A szolgáltatási bevételek csökkenése Németországban a pénzügyi második negyedévben mínusz 1,1 százalékra gyorsult az első negyedévi 0,5 százalékról – közölte a cég, amely szerint az olaszországi és a spanyolországi teljesítménye is romlott az első negyedévhez képest, ami a két ország mobilpiacán tapasztalható kiélezett versenynek is a következménye.

A Vodafone Nagy-Britanniában azonban jól teljesített, a szolgáltatásokból származó bevételek nőttek és sikerült visszatérni a növekedési pályára az üzleti szegmensben – tette közzé a távirati iroda.