Indexemelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.

Az európai tőzsdei kezdésre pozitív hatással volt a vártnál jobbnak bizonyult második negyedévi német gazdasági növekedés. Az első negyedévi 1,5 százalék után és a várt 1,5 százalékos növekedés helyett 1,8 százalékkal nőtt a második negyedévben a német bruttó hazai termék a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben a várt zéró növekedés helyet. Az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a német GDP. A nap folyamán várható még a német ifo gazdaságkutató intézet augusztusi konjunktúraindexe és az EKB legutóbbi monetáris politikai ülésének jegyzőkönyve is.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,23 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,62 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,70 százalékkal emelkedett a kezdéskor. Londonban 0,59 százalékkal indult magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,84 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,60 százalékos emelkedéssel kezdett. Milánóban és Madridban 0,52 százalékos indexemelkedéssel indult a tőzsdei kereskedés csütörtökön.

Az olaj ára csütörtökön már a harmadik napja emelkedik és három hete a legmagasabb szintet érte el. A gazdasági növekedés lassulása és annak keresletcsökkentő hatása miatti aggodalmakon az utóbbi időben kezd felülkerekedni a kínálat szűkülésének a kilátása. Szaúd-Arábia a hét elején jelezte az OPEC+ lehetséges termeléscsökkentését a piaci volatilitás kezelése érdekében, míg egy OPEC-forrás a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a csökkentések valószínűleg egybeesnek az iráni olaj világpiaci visszatérésével. A WTI nyersolaj ára 0,39 százalékkal emelkedett hordónként 95,26 dollárra, a Brent ára 0,35 százalékkal áll magasabban 101,57 dolláron. Az arany ára már a harmadik napja emelkedik. Az arany spot ára 0,65 százalékkal ment fel, unciánként 1762,23 dollárra. Az eurót 0,46 százalékos erősödéssel ismét paritás felett jegyzik 1,0015 dolláron.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX változatlanul 43 097,98 ponton nyitott csütörtökön – közölte a távirati iroda.