Madrid kivételével csökkenéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn, a kockázatvállalási hangulatot jelentősen rontotta az ázsiai értékpapírpiacok gyenge teljesítménye.

Madrid kivételével csökkenéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn, a kockázatvállalási hangulatot jelentősen rontotta az ázsiai értékpapírpiacok gyenge teljesítménye.
A londoni FTSE 100 mutató 0,20 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,59 százalékos, a párizsi CAC-40 mutató 0,51 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,26 százalékos mínuszban, míg a madridi IBEX-35 index 0,16 százalékos pluszban indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,51 százalékkal esett.

A hangulat nyitásra romlott el, miután a súlyos fizetési nehézségekkel küzdő China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő csoport a részvényeivel való kereskedés felfüggesztését kérte a hongkongi tőzsdén.

Az Evergrande a múlt héten kétszer is elmulasztotta dollárkötvényei után járó kamatok kifizetését, de maradt 30 nap türelmi idő, ezalatt bármikor törleszthet. Hétfőn viszont lejár egy dollárkötvénye 260 millió dollár értékben, amit öt napon belül ki kell fizetnie. Ha az Evergrande nem fizet, tovább erősödnek a vállalat és általában a kínai ingatlapiaci helyzet, illetve az esetleges tovagyűrűző hatások miatti aggodalmak.

Az eurót 1,1605 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő délelőtt kilenc órakor, 0,09 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz a pénteki záráshoz képest.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, de így is magas szinteken jár, miután szeptember hároméves csúcsokat döntött meg.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,57 százalékos mínuszban, 78,83 dolláron, míg a novemberi szállítású WTI 0,62 százalékos veszteségben, 75,41 dolláron forgott kilenc órakor.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ csoport szakminiszterei hétfőn döntenek a kitermelés növelésének üteméről.

Az arany ára emelkedik. Az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 0,02 százalékkal, 1758,70 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,01 százalékkal, 1758,50 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

Pénteken szinte kivétel nélkül csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. London 0,84 százalékos, Frankfurt 0,68 százalékos, Párizs 0,04 százalékos, Milánó pedig 0,27 százalékos mínuszban, míg Madrid 0,04 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,42 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,45 százalékkal csökkent. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,32 százalékkal esett.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 1,43 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,15 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,82 százalékos pluszban zárt. A határidős indexek enyhe csökkenést valószínűsítenek a hétfői nyitásra.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2,78 pontos emelkedéssel, 53 592,58 ponton nyitott hétfőn.
A pénteki záróértékéhez képest minimálisan, 0,01 százalékkal erősödött.