Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon.


Nyitás után néhány perccel a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index már 0,69 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,65 százalékos, a párizsi CAC-40 0,80 százalékos, a milánói FTSE MIB 0,67 százalékos, a madridi IBEX-35 index pedig 1,13 százalékos pluszban állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,90 százalékkal emelkedett.

Az euró 1,1811 dolláron forgott a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délelőtt kilenc órakor, 0,03 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató délelőtt teszi közzé az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeinek augusztusi végleges adatait, az unió statisztikai hivatala pedig a munkanélküliség júliusi alakulását ismerteti.

A nap leginkább várt adataként az ADP adatfeldolgozó szolgálat közép-európai idő szerint délután negyed háromkor közzéteszi augusztusi amerikai foglalkoztatási jelentését. Elemzők arra számítanak, hogy legalább 613 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a júliusban mért 330 ezres bővülés után. A munkaügyi minisztérium majd pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó munkaerőpiaci adatait. Elemzők 750 ezres növekedést várnak a júliusi 943 ezres emelkedés után.

Az arany ára keveset változott szerdán. A piacokon az amerikai foglalkoztatottsági jelentéseket várják, mivel azok kulcsfontosságú tényezőnek bizonyulhatnak annak megítélésében, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mikor kezdheti el kivezetni a járvány miatt újra elindított masszív kötvényvásárlási programját.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,13 százalékkal 1815,81 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,03 százalékkal, 1818,70 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,74 százalékos pluszban, 72,16 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 0,77 százalékos nyereségben, 69,03 dolláron forgott szerda reggel kilenc órakor.

Az API amerikai olajipari szakmai szövetség kedden közölte, hogy több mint négymillió hordóval esett vissza a kereskedelmi olajtartalék szintje a múlt héten, ami meghaladja a várakozásokat. Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán teszi közzé adatait, elemzők 2,83 millió hordós süllyedést várnak az előző heti 2,97 millió hordós csökkenés után.Szerdán ülésezik és dönt a kitermelési kvótákról a következő időszakra a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseiket, köztük Oroszországot magában foglaló, OPEC+ csoport. Bár az amerikai kormányzat a kitermelés növelésére szólította fel a csoportot az áremelkedés megfékezésének érdekében, a nagy olajexportáló országok valószínűleg nem változtatnak a korábbi megállapodáson.

 Az OPEC+ csoport országainak szakminiszterei júliusban arról állapodtak meg, hogy minden hónapban napi 400 ezer hordóval növelik a kitermelést, amíg ki nem vezetik a napi 5,8 millió hordós termelési kiigazítást. A terv az, hogy 2022 szeptemberének végéig megszüntetik a termelés kiigazítását, de mindez függ a piaci feltételek alakulásától.

Az erős infláció miatti aggodalmak hatására kedden csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek.London 0,40 százalékos, Frankfurt 0,33 százalékos, Párizs 0,11 százalékos, Madrid 0,24 százalékos, Milánó pedig 0,06 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,38 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,39 százalékkal esett. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,06 százalékkal csökkent.

    New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,11 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,13 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,04 százalékos mínuszban zárt. A határidős indexek 0,3 százalékot meghaladó emelkedést valószínűsítenek a szerdai nyitásra.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5,32 pontos emelkedéssel, 51 974,99 ponton nyitott szerdán.
A keddi záróértékéhez képest 0,01 százalékkal erősödött.