Gyenge kezdésből a Fed várható monetáris politikájának az ismeretében nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai tőzsdeindexek.

Az európai piacokon a befektetői hangulatban bekövetkezett fordulat a Fed elnöke, Jerome Powell beszédére vezethető vissza, amelyben egyértelmű jelzést tett a gazdaságösztönző céllal alkalmazott laza monetáris politikai eszköztár fokozatos kivezetésének a megkezdésére már az idén. Az ösztönző intézkedések visszafogását a foglalkoztatás javulásának a folytatódásától tette függővé a Fed elnöke.

A Fed évi rendes Jackson Hole-i szimpóziumán – amelyet az idén virtuálisan rendeztek meg – Jerome Powell azonban hangsúlyozta, hogy a szigorítást a mennyiségi monetáris eszközökkel kezdik meg, az eszközvásárlási program keretösszegének a csökkentésével. A jelenleg zéró-közeli irányadó dollár-kamatlábhoz azonban “nagy valószínűség szerint” csak a kötvényvásárlások befejezése után nyúlnak hozzá. A Fed elnöke csak nagy vonalakban vázolta fel a követni kívánt monetáris politikát, konkrét ütemtervet nem adott meg. Az egész héten a Fed hét végi konferenciájától várható monetáris politikai jelzések függvényében alakult a befektetői magatartás a nemzetközi piacokon, beleértve az európai piacokat is. A beszéd elhangzása után az amerikai tőzsdeindexek ismét rekordtartományba emelkedtek vissza, ahonnan csütörtökön a kabuli merénylet hírére estek le.

Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,38 és 0,41 százalékos nyereséggel zártak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,50 százalék emelkedéssel fejezte be a napot. Londonban 0,35 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,33 százalékkal emelkedett, a CAC-40 Párizsban 0,24 százalék erősödést ért el. Milánóban 0,56 százalékos, Madridban 0,35 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a pénteki tőzsdenap.

Az olajár emelkedett pénteken, amit a piacon elsősorban a hurrikánveszély miatt a Mexikói-öbölben lezárt olajkutakra vezetnek vissza a piacon. A Brent és a WTI olajtípusok nagy, tíz százalékot meghaladó áremelkedéssel fejezhetik be a hetet. Az év eleje óta a két olajtípus 43-44 százalék áremelkedést ért el. Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára 1,93 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 72,44 dolláron, a WTI ára pedig 1,91 százalékkal emelkedett hordónként 68,71 dollárra.

A dollár árfolyamát csökkentette a Fed elnökének a beszéde, amelyben jelezte, hogy “a kötvényvásárlások csökkentése nem feltétlenül jelenti a kamatemelés megkezdését is”. Az eurót 0,29 százalékkal jegyzik erősebben 1,1789 dolláron, az arany spot ára 0,86 százalékkal emelkedett unciánként 1807,61 dollárra.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 428,29 pontos, 0,85 százalékos emelkedéssel, 51 068,80 ponton zárt pénteken.A részvénypiac forgalma 7,5 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Budapest Értektőzsde 

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta, az elmúlt napok alulteljesítése után a magyar részvényindex egész nap a pozitív tartományban mozgott, alacsony forgalom mellett. Az európai piacokon a nap végére alakult ki jó hangulat, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke beszédet mondott a Jackson Hole-i konferencián. Jerome Powell a várakozásokkal ellentétben nem jelentette be az eszközvásárlási program visszafogását, emiatt gyengülni kezdett a dollár, a részvénypiacok pedig felfelé indultak – jelezte a szakértő.

A Mol 26 forinttal, 1,10 százalékkal 2398 forintra erősödött, 1,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 360 forinttal, 2,10 százalékkal 17 475 forintra nőtt, forgalmuk 4,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3,5 forinttal, 0,81 százalékkal 435 forintra emelkedett, forgalma 73,0 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 125 forinttal, 1,42 százalékkal 8660 forintra csökkent, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4079,53 ponton zárt pénteken, ez 0,92 pontos, 0,02 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva – ismertette a távirati iroda.