A német szövetségi vagyonkezelő az elkövetkező hetekben értékesíti a koronavírus-válság során nyújtott támogatás fejében birtokba vett Lufthansa részvénypakettnek mintegy a negyedét – jelentette be a német szövetségi adósság- és vagyonkezelő, a Deutsche Finanzagentur.

A válság következményeinek áthidalására létesített Wirtschaftsstabilisierungsfonds (WSF) 300 millió eurós tőkejuttatás
fejében tett szert a Lufthansa 20 százalékos részvénypakettjére. Ennek a pakettnek mintegy a negyedét tervezik piacra vinni az elkövetkező hetekben a hétfői bejelentés szerint. Az értékesítések már  megkezdődtek.

Az eredetileg 300 millió euróért megszerzett részvénypakett piaci tőkeértéke már meghaladja az egymilliárd eurót. A teljes pakettet 2023 végéig tervezi értékesíteni a WSF – ismertette a távirati iroda.

A WSF 300 millió euróért vásárolta meg a részvénypakettet, de a Lufthansa megsegítésére a válság folyamán nyújtott teljes költségvetési támogatási összeg 9 milliárd euróra rúg. A Lufthansa új részvények kibocsátásával kívánja finanszírozni az összeg visszafizetését. A Lufthansa részvényesei 5,5 milliárd eurós tőkeemelésre adtak engedélyt a vezetőségnek.

A Lufthansa részvénye több mint három százalékot veszített a hét eleji nyitáskor a frankfurti tőzsdén. Az év eleje óta a részvény 17 százalékkal gyengült, de 3,6 százalékkal áll 12 hónappal ezelőtti árfolyama felett.