Lassult februárban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága alapján.

Az IHS Markit euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) végleges értéke az 58,4 pontos előzetes értékről 58,2 pontra csökkent februárban a januári végleges 58,7 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexe februári végleges adatai az euróövezet feldolgozóiparára vonatkozóan további pozitív jeleket mutattak, mivel a januári javulást követően mind a kibocsátás, mind az új megrendelések növekedése tovább erősödött.

A hónap során kevesebb beszállítói szállítási késedelem is volt, az átfutási idők pedig az elmúlt egy év óta a leggyengébb mértékben hosszabbodtak. Mindazonáltal az ágazatban továbbra is próbára tették a kapacitáskorlátokat, és bár februárban mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak inflációja lassult, még mindig a leggyorsabbak közé tartozott. A foglalkoztatás növekedése eközben stabil maradt. Németország feldolgozóipari BMI-je februárban 58,4-re csökkent az előzetes 58,5-ről, és a januári 59,8-as öthavi csúcs alá került. A francia feldolgozóipari PMI februárban 57,2-re emelkedett a januári 55,5-es háromhavi mélypontról, de kissé elmaradt az előzetes 57,6-os értéktől. Az olasz feldolgozóipari PMI februárban 58,3 maradt, ami nem változott az előző havi 11 hónapos mélyponthoz képest, de meghaladta az 58-as piaci várakozásokat.

Joe Hayes, az IHS Markit vezető közgazdásza a végleges feldolgozóipari PMI-adatokat kommentálva elmondta: “ne hagyjuk, hogy a PMI-számok csökkenése elvonja a figyelmet arról, hogy februárban az euróövezet feldolgozóipari ágazatai összességében pozitív hónapot zártak. A termékeik iránti kereslet emelkedő tendenciát mutat, a bővülés üteme pedig hathavi csúcsra gyorsult. A mögöttes értékesítési feltételek egyértelműen erősödnek, ahogy Európa túljut a fertőzési hullámon, és a vállalkozások fokozzák növekedési erőfeszítéseiket” – mondta. “Pozitív jelzéssel szolgált a beszállítók rendelésteljesítési idejét mérő mutató is, amely február folyamán a tavaly év eleje óta mért legmagasabb értékre emelkedett – vagyis az azóta eltelt időszakban a legkevésbé romlott a szállítók teljesítménye. Valójában ez a tényező húzta fel a BMI mutatót.”

“Az infláció azonban még mindig rendkívül túlfűtött. Az alapanyagok iránti erős kereslet a szűkös kínálattal párosulva továbbra is felfelé hajtja a beszállítói árakat. A cégek viszont a magasabb költségeket már áthárítják ügyfeleikre. Bár februárban az inputköltségek és a kibocsátási árak inflációja némileg enyhült, mindkettő még mindig a valaha látott legmagasabbak közé tartozik.” “Most az orosz-ukrán konfliktus jelenti a növekedés visszafogásának a legnagyobb kockázatát és táptalajt jelent az inflációs kockázatok fokozódásának is. Láthattuk, hogy a Brent nyersolaj ára máris magasabbra mozdult. Körültekintő makrogazdasági politikai irányításra lesz szükség az inflációs kilátások kordában tartásához és annak megelőzésére, hogy a kereslet élénkülése túlságosan nagy csorbát szenvedjen” – mondta.

https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/a257d2aa90924dd1994fc0bea484412e