Az Európai Központi Bank (EKB) mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaállítsa az eurózónában az inflációt a központi bank által kitűzött 2 százalékos célra – mondta el Christine Lagarde, az EKB elnöke a portugál Sintra városában zajló EKB-fórumon kedden.

Megerősítette továbbá, hogy az EKB júliusban 25 bázisponttal kívánja emelni az irányadó kamatokat, miközben megjegyezte, hogy a központi bank készen áll arra, hogy akár szigorúbb lépéseket is hozzon az infláció megfékezésére. “Vannak olyan körülmények, amikor a fokozatos megközelítés nem megfelelő” – mondta Lagarde. Szerinte az Európai Központi Banknak fel kell gyorsítania a politikája szigorítását, ha az infláció növekedése az inflációs várakozások megugrásához vezet. Az EKB június 15-én rendkívüli ülést tartott, amely után ígéretet tett egy új eszköz létrehozásának a felgyorsítására a különböző eurózóna-államok hitelköltségei közötti eltérések csökkentésére.

A szabályozó azt is közölte, hogy rugalmas megközelítést alkalmaz a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében végrehajtott értékpapír-visszaváltásokból származó bevételek újrabefektetése terén, hogy fenntartsák a monetáris politika transzmissziós mechanizmusának működését, amely kulcsfontosságú feltétele az eurózóna árstabilitása biztosításának – ismertette a távirati iroda. Az euróövezetben az éves infláció 8,1 százalék volt májusban. A júniusi adatot pénteken ismertetik, szakértők véleményének az átlagában 8,4 százalék szerepel.