Az Európai Központi Bank (EKB) kritikái ellenére bevezeti a banki különadót a spanyol kormány.

Nadia Calvino gazdasági miniszter pénteken az EKB bírálataira reagálva megerősítette, hogy a kabinet nem hátrál ki a tervezet mögül, amelyet reményei szerint minél hamarabb elfogadnak.A törvénytervezet jelenleg a spanyol alsóház előtt van.

A madridi szocialista kormány júliusban döntött arról, hogy átmeneti jelleggel, 2024-ig a nettó kamatbevétel és a nettó jutalék után 4,8 százalékos különadót kell a bankoknak fizetniük 800 millió euró bevételi összeghatár felett.

Az intézkedéstől 3 milliárd euró bevételt várnak, amelyet az energiaválság által sújtott háztartások támogatására fordítanak. Pedro Sánchez spanyol kormányfő júliusban a különadó elfogadása után hangoztatta, hogy a bankoknak hozzá kell járulniuk a közterhek viseléséhez.

A legtöbb európai bankhoz hasonlóan a spanyol pénzintézetek is rekordnyereséget termelnek hónapok óta, az emelkedő kamatbevételeknek köszönhetően. A költségvetési stabilizáló intézkedés másik eleme az energiaszolgáltatókat sújtó, az árbevétel után fizetendő 1,2 százalékos különadó volt.

A frankfurti székhelyű EKB csütörtökön aggodalmát fejezte ki a banki extraprofit adóval kapcsolatban, és egy nem kötelező érvényű javaslatban felszólította a spanyol kormányt, hogy vizsgálja felül az indítványt. Kiemelték az intézkedés piactorzító hatását, mivel az alacsonyabb bevételű, kisebb helyi pénzintézetek mentesülnek az adó befizetése alól.

A közlemény szerint a spanyol kormánynak “biztosítania kell, hogy a különadó bevezetése ne kockáztassa a pénzügyi stabilitást és banki hitelkihelyezést.” Az EKB azzal érvel, hogy a bankok várhatón áthárítják az extra terheket az ügyfelekre – tette közzé a távirati iroda.