A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki ismertetése szerint a várakozásoknál sokkal gyorsabban emelkedett januárban a brit hazai össztermék (GDP) értéke.

Elemzői vélemények szerint ugyanakkor az ukrajnai háború inflációs hatásai az erőteljes évkezdet ellenére recesszióba sodorhatják a brit gazdaságot. Az ONS közölte, hogy becslése szerint a brit GDP-érték havi összevetésben számolva 0,8 százalékkal emelkedett az idei első hónapban. Decemberben 0,2 százalékos visszaesést mértek a brit gazdaságban. A konszenzusos elemzői előrejelzés januárra 0,1 százalékos havi összevetésű GDP-bővülést valószínűsített. Az ONS pénteki elemzése szerint a vártnál sokkal erősebb januári növekedésben az egyik tényező az volt, hogy az omikron koronavírus-variáns elterjedése és az akkor elrendelt korlátozások decemberben jelentősebb negatív hatást gyakoroltak a gazdasági teljesítményre, mint januárban. A statisztikai hivatal számításai szerint a januárral zárult három hónapban 1,1 százalékkal nőtt reálértéken a brit GDP-érték.

Az ONS beszámolója szerint mindez azt jelenti, hogy a brit hazai össztermék januárban már 0,8 százalékkal magasabb volt, mint 2020 februárjában, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban. Az átlagon belül a brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 1,3 százalékkal haladta meg januárban a koronavírus-járvány előtti szintet. A brit kormány először 2020 márciusának végén rendelt el országos zárlatot a koronavírus-járvány megfékezése végett, és ez szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaság teljesítményében: 2020 második negyedévében 19,4 százalékkal, a 2020-as év egészében átlagosan 9,4 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék. A 2020 második negyedévében és az év egészében mért GDP-zuhanás egyaránt példátlan volt a modern brit gazdaságtörténetben. A brit hazai össztermék értéke 2020-ban a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja egyetlen év alatt hétévi növekedést emésztett fel.

A brit üzleti szektor szakmai szervezetei szerint ugyanakkor újból fenyeget a recesszió veszélye az ukrajnai háború miatt. Suren Thiru, a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) gazdasági elemzésekért felelős igazgatója a januári GDP-becslés ismertetése utáni gyorselemzésében úgy fogalmazott, hogy az akkori számok az azóta bekövetkezett hazai és globális sokkok nyomán “már csak a visszapillantó tükörben látszanak”. Thiru szerint a brit gazdaság növekedése már rövid távon is lefulladhat, tekintettel arra, hogy a gyorsuló infláció és a meredeken emelkedő energiaárak egyre nagyobb visszahúzó erőt gyakorolnak az aktivitásra – ismertette a távirati iroda.

A kamarai szövetség vezető elemzője szerint az Ukrajna elleni orosz invázió növelte a recessziós kockázatokat a brit gazdaságban, mivel a háború egyik következményeként tovább erősödik a fogyasztókra és az üzleti vállalkozásokra ható, eddig is heveny inflációs prés, és kritikus fontosságú nyersanyagok szállítása akadhat el a brit gazdaság számos szektorában. Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az új GDP-adatok pénteki ismertetése utáni elemzésében közölte: alapeseti előrejelzése ugyan 4,2 százalékos növekedéssel számol a brit gazdaságban az idei év egészére, részletes forgatókönyv-elemzése azonban abból a feltételezésből indul ki, hogy az Oroszország elleni szankciók hatásai jelentős mértékben átszűrődnek a globális nyersanyagárakba és a nagy-britanniai inflációba. A ház becslése szerint mindez az alapeseti prognózisban szereplő ütemnek nem egészen a felére, 1,9 százalékra lassíthatja a brit gazdaság idei növekedését.