az elmúlt négy év átlagos nyereségét több mint 20 százalékkal felülteljesítő cégekre – jelentette be Marko Primorac pénzügyminiszter a kormány csütörtöki ülését követően.

Az adó alapja az elmúlt négy év átlagprofitja plusz 20 százalék feletti nyereség, mértéke 33 százalék. A tárcavezető hangsúlyozta: hogy az új adó célja az adófizetők nyereségének újraelosztása, nem a vállalkozók megbüntetése, vagy a megszerzett jövedelmük elvonása.

Ezekben, a polgárok és vállalkozók számára is nehéz időkben a szolidaritásnak kell előtérbe kerülnie, mindenkinek viselnie kell a válság terhét. Az adó bevezetése indokolt és méltányos, hiszen azokra a legnagyobb adófizetőkre terjed ki, akik a nehéz körülmények ellenére is jelentős nyereségre tettek szert – jelentette ki a pénzügyminiszter.

A törvényjavaslat bizonyos kivételeket is tartalmaz, így ha egy vállalkozó anyagi vagy nem anyagi javak értékesítésével szerzett bevételt és nyereséget, arra nem számolnak fel plusz adót – mondta Marko Primorac. A törvénytervezetet a kormányülést követően közvitára bocsátották – tette közzé a távirati iroda.